טבלת עיבודי צמחים - bara

טבלת עיבודי צמחים

פעמים רבות אנו רואים עיבודים שונים של צמחי מרפא סיניים המופיעים בפורמולות. צורות העיבוד השונות, משפיעות על האיכויות התרפואיטיות של הצמח. ריכזנו עבורכם טבלה מפורטת המסבירה סוגים שונים של עיבודי צמחים ואת השפעתם על הצמח.

 

צורת העיבוד

תרגום

תהליך העיבוד

מטרת העיבוד

Chao

Chao – Fry

טיגון יבש

טיגון הצמחים ללא נוזל-  התהליך כולל ערבוב הצמחים עד להשגת צבע צהוב או שחור. לעיתים התהליך מתמשך עד למצב של אפר.

הגברת החום של הצמחים, הרמון ומיתון האפקט הטיפולי, מקל על מיצוי של המרכיבים הפעילים בצמח.

הגברת פעילות הטחול ופעילות חיזוק הקיבה של צמחים.

 

Chao Yan

טיגון יבש עם מלח

טיגון הצמחים עם מלח, ללא נוזל-  התהליך כולל ערבוב הצמחים עד להשגת צבע צהוב או שחור. לעיתים התהליך מתמשך עד למצב של אפר.

כיוון פעילות הצמחים לכליות.

הזנת היין והפחתה בסימני האש כתוצאה מחסר יין.

Tan

שריפה/ חריכה לאפר

חריכה או שריפת הצמח עד למצב של אפר.

מיתון והרמון האפקט הטיפולי, הפחתת תופעות לוואי, שיפור פוטנטיות של "הפסקת דימום" בצמחים מסויימים.

Pao/ Bao

טיגון מהיר

טיגון הצמח בטמפרטורה גבוהה עד שנעשה שחור, חום או מחורץ.

הפחתת רעילות או מיתון מאפיינים קשים.

Zhi

טיגון עם נוזל

נוזלים בשימוש: דבש, ליקר המבוסס על דגנים, חומץ, יין, מיץ ג'ינג'ר ומי מלח.

 

חימום הצמח עם מרכיב נוסף בצורת נוזל.

שינוי התכונות של הצמח, הגברת האפקט הטיפולי והפחתת תופעות לוואי.

 

Mi Zhi

 

דבש – נוזל

טיגון בדבש

הגברת יכולת הלחלוח וההזנה.

 

Cu

חומץ – נוזל

טיגון בחומץ

מנחה לאיבר הכבד וטיפול בדיסהרמוניות של הכבד.

Jiu

יין – נוזל

 

טיגון ביין / שטיפה ביין

פתיחת ערוצים, סילוק רוח והפחתת כאב.

Grain Liquor

 

ליקר דגנים  – נוזל

טיגון עם ליקר

הגברת יכולת הנעת ה- Qi  והדם והפחתת רעילות.

Ginger Juice

מיץ ג'ינג'ר – נוזל

טיגון במיץ ג'ינג'ר

הגברת חמימות הצמח והקלה על בחילות והקאות. הפחתת הנטייה של צמחים קרים ומרים להפריע לפעילות הקיבה.

Yan

מי מלח – נוזל

טיגון במי מלח

לדוגמא: טיגון במי מלח של Zhi Mu בפורמולה Zhi Bai Di Huang Wan.

מנחה לאיבר הכליות וטיפול בדיסהרמוניות של הכליות.

Xian

טרי

ללא עיבוד

הדגשת הארומטיות (הארומטיות מוחלשת כאשר צמחים עוברים עיבוד סטנדרטי של ייבוש).

Duan

שריפה

הנחת הצמח באופן ישיר או לא ישיר בלהבות אש עד שהופך לאדום או לפריך.

השימוש נפוץ בעיקר במינרלים ובסוגי צדפות על מנת להקל על הכתישה.

 

 

Cui

דיכוי

השיטה כוללת שריפה עד למצב של קבלת צבע אדום, קירור במים קרים או חומץ והפיכתו לפריך.

הקלה על כתישת המרכיב, ומיתון התכונות הרפואיות של הצמחים.

Shui Fei

ליטוש עם מים או

"Flying In Water"

בשלב הראשון משרים את המרכיב במיכל עם מים, לאחר מכן הוא עובר מחיצה וכתישה במים כך שחלקים קלים צפים על פני המים וחלקים כבדים שוקעים אל התחתית. השימוש נעשה בחלקים הקלים שצפים על פני המים.

משמש בעיקר במינרלים, צדפות ובחלקים אחרים שאינם מסיסים, מקל על הכתישה.

ולטיפול תוך עיני.

Hong /  Bei

ייבוש איטי או אפייה

ייבוש הצמח בצורה איטית ע"י חום בכדי למנוע את חריכתו.

נפוץ בפרחים וחרקים מכיוון שמייבש אותם במהירות יחסית ללא הריסתם.

Wei

 

קלייה

כריכת הצמח בבד רטוב, נייר או בוץ וחימומו בגחלים לוהטים עד שהציפוי נהפך לשחור או נשרף כליל.

הפחתת רעילות, מיתון והירמון פעילויות קיצוניות בצמחים מסויימים.

Ao

אש קטנה

בישול הצמח באיטיות.

ממצה את המרכיבים הפעילים ומפחית נוזל רב בצמח. שיטה זו נעשית בג'ל, דבק ותמציות.

Zhu

הרתחה

בישול עם מים רותחים או נוזל מורתח

(לדוגמא: הרתחה בחומץ).

הגברת האפקט הטיפולי והפחתת רעילות.

Zheng

אידוי

אידוי משלב חום ונוזל בצורה לא ישירה –  יכול להתבצע עם כל סוג של נוזל.

הגברת האפקט הטיפולי והפחתת רעילות.

Bo

פתוח

פתיחת הצמח.

מיצוי יעיל יותר של המרכיבים הפעילים.

Qie

פרוס

חיתוך לפרוסות.

מיצוי יעיל יותר של המרכיבים הפעילים.

Xi

שטיפה

שטיפת הצמח בנוזל.

 

Jin

השרייה

השריית הצמח בנוזל (לדוגמא: השרייה במי אורז).

 

Ban

מעורבב

ערבוב הצמח עם נוזל.

לדוגמא: נכתב כי Shu Di Huang בפורמולה Ba Zhen Tang  מעורבב עם ליקר.

 

 

הדפס   |  
  |  
מאמרים נוספים: