על קצה המזלג – סלט עם סומאק - bara

על קצה המזלג – סלט עם סומאק

מאת: אורי מאיר צ'יזיק

 

הצמח ממנו מופק תבלין הסומאק האדום והמוכר, הוא שיח, ששמו אוג הבורסקאים. מקור השם בורסקאים, הוא בשימוש שעושה הבורסקאי (מעבד העורות) בעלים לבירוס (ריכוך) עורות. האוג טוב לבירוס בזכות תכולת הטנינים (חומרים פעילים שבצמח) הגבוהה שבעליו. מוצא השם הערבי, סומאק, הוא בצבעו האדום של הפרי, הסמוּק.
הרמב"ם כותב על שימוש באוג להרגעת שלשול. חומץ אוג מרוכז משמש לחיזוק הקיבה ולריפוי טחורים. הרפואה המסורתית המקומית משתמשת באוג לטיפול בשלשולים ולטיפול בכאבי שיניים וחניכיים. העלים משמשים לעצירת דימומים מהחניכיים.
במקומות מסוימים נמכרת אבקת סומאק, אשר אינהטחונה מסומאק אמיתי, אלא עשויה מקליפות של עדשים אדומותבתוספת של מלח לימון. תערובת זו נקראת בפי העוסקים בתחום התבלינים סומאק תורכי.
מתכונים
  • הסומאק הטרי, הנקטף ישירות מן העץ, חמצמץ יותר מהתבלין המוכר וטעמו וצבעו עזים יותר. החלק הראוי לאכילה הוא ציפת הפרי ואפשר להכין ממנה לימונדה.
  • כשטוחנים את האוג לתבלין משתמשים בפרי כולו, כולל הגרעין הקשה, אך אפשר גם להפריד את הגרעינים מהציפה, באופן ידני וליצור תבלין נקי ואיכותי יותר.
  • בשל חמיצותו הרבה, התבלין משמש כמרכך וכמעדן של מאכלים: סומאק על פרוסות בצל מעדן את חריפות הבצל. זהו הסלט המוכר כל כך מדוכני השווארמה.
  • הסומאק הוא גם חלק מתערובת הזעתר המקורית.
תיבול של סומאק לסלט ירקות – אצלנו כל סלט ירקות מתובל גם במעט סומאק. הסומאק מוסיף מעט חמיצות טעימה לסלט. מומלץ לתבל את הסלט בלימון, מלח וסומאק, ואחרי ערבוב להוסיף גם שמן זית איכותי.
בתיאבון!
הדפס   |  
  |  
מאמרים נוספים: