הניקוי השלם, תוכנית שלושת השלבים, יום 16 - bara

הניקוי השלם, תוכנית שלושת השלבים, יום 16

יום 16

שלום, זהו היום ה-16,  והפעם בחרתי בנושא רגיש: השמנה, או נכון יותר – הרזיה כתהליך בריא וקל.

רבים מכם השילו מספר קילוגרמים בשבועיים האחרונים מבלי לעשות דיאטה, אלא תוך כדי אכילת המזון הנכון וכמה שרוצים ממנו. זו הדרך הנכונה.

  • סוכר: מדוע הוא מכשיל אותנו מלרדת במשקל ולהיות בריאים יותר? כמאזן סוכר אולטימטיבי, בחרתי בעלה הירוק המפורסם ביותר בעת האחרונה: הקייל!
  • מתכונים: פודינג – דייסת אורז ומתכונים עם עלי קייל.
  • ישנם אתרים רבים שיכולים להוות השראה טובה לבישול בריא. הנה אחד מהם ששווה לשמור: לחצו כאן!

דייסת אורז

ירידה במשקל

ירידה במשקל יכולה להיות תהליך מאוזן. איזון אינו כרוך במתח רב או מתח מעבר לנקודה בריאה.

כאשר תהליך הירידה במשקל כרוך במאבק רב או ברעב, הגוף יפרש מצב זה כסטרס, או עקה בעברית. ברגעים של סטרס מופעלת מערכת הורמונאלית, במהלכה מופרשים הורמונים כמו קורטיזון ואדרנלין מבלוטת יותרת הכליה. הורמונים אלו גורמים לגוף להגיב בסדרת פעולות, בהן הפיכת חילוף חומרים למצב של אגירת שומן, ומכאן לחוסר איזון ביכולת הגוף להתמודד עם סוכר בדם ולאזנו, לבעיות עיכול וספיגה ועוד.

כאשר תהליך ההרזיה כרוך באספקה לקויה של חומרים חיוניים לגוף, כאלו המצויים במזון טבעי, יפרש הגוף מצב זה כמצב עקה – סטרס ויפעל בהתאם.

ישנם מספר כללים בסיסים וקלים ליישום אשר יכולים להיות לעזר לאלו אשר רוצים להעצים את תהליך הירידה במשקל. אפרט אותם במיילים הבאים.

שימו לב שכללים אלו מושתתים על עקרונות התזונה הבריאה ששוחחנו עליהם ואשר כתובים בחוברת, על כן תזונת הניקוי מתאימה מאוד. בהמשך נוכל להוסיף עליה עוד פריטים כאשר הניקוי יסתיים.

נקודה חשובה נוספת היא הכמותיות או המידתיות. תנו תשומת לב לכמות, בדקו עם עצמכם האם זו הכמות הנכונה עבורכם כעת. היו כנים. כעקרון אין צורך לצמצם כמויות. מלבד הגבלות מסוימות על פריטים בודדים, רוב המזונות אינם מוגבלים בכמות.

 

סוכר

ככל שנצמצמם את כמות הסוכר שאנו צורכים, כך תהליך הירידה במשקל יהיה יעיל יותר, בריא יותר ויצור שינוי ארוך טווח.

סוכר הוא כמובן הסוכר הלבן המצוי ברוב המזונות המעובדים המכילים קמח, חלב וגבינות (לעיתים יחד עם שמן ומלח אשר יוצרים יחד תערובת מסוכנת ביותר), הממתקים, החטיפים וכיוצא באלו. הכוונה היא גם לסוכר "הבריא" – דבש, סילאן, מולסה, מייפל, פירות יבשים, פירות מתוקים, בטטה ותפוח אדמה).

עודף סוכר יגרום לנו להשמין. מזונות המכילים סוכר לבן או פחמימות ריקות יגרמו לנו להיות חולים.

צירפתי מאמר המסכם את 25 הרעות (החולות) אשר בסוכר ובצריכתו: לחצו כאן למעבר למאמר (לעיתים יש ללחוץ על הכפתור CTRL אשר במקלדת ובאותו העת על כאן עם העכבר)

 

תקציר 25 הסיבות הרעות לאי צריכה של סוכר:

  • סוכר ממכר.
  • סוכר מחליש אותנו.
  • סוכר גורם להשמנה.
  • סוכר מחליש את מערכת החיסון.
  • סוכר גורם לך להתרחק ממזון טבעי ובריא.
  • סוכר מבזבז הון בעלות למשק.
    סוכר משפיע על עתיד ילדנו.
  • סוכר מחליש את העור ומקדם הזדקנות של העור.
  • סוכר גורם לך להיות רעב תמיד.
  • סוכר עודף גורם להתהוות תהליכים דלקתיים. 
  • סוכר נמצא בכל מזון מעובד.
  • צריכת סוכר גורמת לחולשה של השריר.
  • סוכר מעודד התפתחות של סוכרת.
  • צריכת סוכר מלווה לעיתים בצריכה של רעלים אחרים.
  • אכילת סוכר גורמת להשתוקקות לעוד סוכר.
  • סוכר גורם להשמנה בטנית.
  • סוכר משנה את המצב הרוח וגורם לתנודות רגשיות.

וישנן עוד רבות…

בזמן הניקוי צמצמו את צריכת הסוכר:

  • צמצמו צריכה של פירות.
  • שתו מיץ ירקות ירוקים (מיץ דל סוכר).
  • שתו הרבה מהשייקים הירוקים.
  • אכלו כל צהרים סלט גדול עשיר בעלים ירוקים ונבטים.
  • הימנעו מצריכת פירות יבשים, פירות מתוקים.
  • הדגישו את הקטניות ופחות את הדגנים.

 

ולמרות האמור, מוגש מתכון של פודינג אורז או קינואה נפלא (ופה נכון להגביל את הכמות למנה)

 

פודינג אורז / קינואה

מצרכים:

  • 3 כוסות חלב שקדים (אפשר חלב אורז, חלב סויה, חלב שקדים, חלב שיבולת שועל). אפשר להוריד את מינון החלב ולהחליף את חצי הכמות במים.
  • ¼ כוס קמח אורז מלא או ¼ כוס קמח קינואה (להשיג בכל חנות טבע)
  • אפשר להחליף את הנ"ל בכוס מלאה של אורז מלא מבושל או קינואה מבושלת.
  • ¼  כוס סירופ אגבה
  • ¼ כפית קינמון
  • ¼ כפית הל טחון
  • קמצוץ אגוז מוסקט
  • כף צימוקים
  • 2 כפות שקדים קצוצים דק או שבבי שקדים לבנים
  • ¼ כפית מי שושנים (לא הכרחי).
  • 1 כפות שמן קוקוס

אופן ההכנה:

  • מרתיחים בסיר את החלב (נזהרים שלא יגלוש).
  • מנמיכים את האש וממשיכים לבשל.
  • במחבת נפרדת ממיסים את השמן, מוסיפים את קמח האורז / קינואה או האורז המבושל / קינואה מבושלת ומטגנים תוך כדי ערבוב עד שהאורז מזהיב מעט.
  • מוסיפים את קמח האורז לתוך החלב תוך כדי ערבוב מתמיד כדי שלא ייווצרו גושים. (אם נוצרו גושים אפשר להעביר אחרי הבישול דרך מסננת).
  • מוסיפים את התבלינים וממשיכים לערבב ולבשל עד שהבלילה מסמיכה. מכבים את האש ומוסיפים סירופ אגבה.
  • מוזגים את הבלילה לקעריות ומקשטים בפיסטוק ובשבבי השקדים.
  • (אם רוצים לקרר, כדאי לשים בהתחלה את הבלילה בתוך קערה יותר גדולה ולהכניס למקרר, להוציא מדי פעם ולערבב בחוזקה כדי שלא ייווצר קרום ורק אז למזוג לקערות אישיות).

 

את התיבול אפשר לגוון ב:

  • כמה טיפות של תמצית וניל.
  • פירות יבשים במקום צימוקים (אפשר ללא צימוקים).
  • חתיכות פרי אחרות (תפוח / אגס).

 

ולאיזון הסוכר – מלך הירוקים: קייל

עלי קייל

הקייל הוא חבר חדש על מדף העלים הירוקים. אפשר להשיגו בעיקר אצל המשווקים האורגניים, אך הוא בהחלט צובר תאוצה לצד חבריו הירוקים. כבן למשפחת המצליבים (יחד עם כרוב, כרובית וברוקולי) עונת הגידול של הקייל היא החורף ובמשתלות כבר אפשר להשיג זרעים ושתילים.  קל מאד לגדלו!

הקייל הוא "פצצה" של מרכיבים תזונתיים. הוא עשיר במיוחד במינרלים, בפרט סידן, מגנזיום וברזל. כמות הסידן הזמין עולה על כמות הסידן בחלב. הקייל עשיר ביותר בויטמין סי (134% מהתצרוכת היומית בכוס מלאה בקייל קצוץ), בויטמין איי, בנוגדי חמצון עוצמתיים ובכלורפיל החשובים כל כך לניקוי רעלים היום יומי. והדובדבן שבקצפת: קייל עשיר ביותר בחומצות אמינו ומהווה מקור כמעט מושלם לחלבון זמין.

כתוצאה מעושר תזונתי זה הפך הקייל לפריט חובה במטבח הבריא. הוא עשיר בסיבים ומסייע בפעילות תקינה של מערכת העיכול, מנקה את המעיים ועוזר במצבי עצירות, מנקה כבד נהדר וחשוב ביותר – הוא אחד המזונות הבסיסים ביותר שתמצאו במטבח.

ישנם סוגים רבים של קייל: סגול, ירוק, מסולסל ועוד… מדינות רבות, כמו רוסיה ויון משתמשות בו כחלק מהתפריט המסורתי שלהם. קייל הוא חומר גלם נפלא לבישול ומשתלב עם מזונות רבים וסגנונות שונים.

מצרף לכם קישור לאתר שכל כולו על קייל ומתכונים שונים ממנו: לאתר – לחצו כאן.

כמו כן שווה לבדוק מתכונים נוספים כאן, ובפרט צ'יפס מעלי קייל: למתכונים – לחצו כאן.

 

מינסטרונה עם קייל

מצרכים:

  • 1 בצל חתוך
  • 2 גבעולי סלרי קצוצים
  • 3 גזרים חתוכים לריבועים
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 שיני שום קצוצים
  • 2 כוסות של קישוא ו/או זוקיני חתוכים לקוביות
  • 2 כוסות של שעועית ירוקה חתוכה לרבעים
  • 1 פלפל אדום חתוך
  • 1.5 ק"ג של עגבניות משורות במים חמים, קלופות וקצוצות.
  • ½ כוס של שעועית מאש מבושלת
  • ½ כוס של חומוס מבושל
  • 1 כוס קינואה מבושלת
  • 2 כוס של עלי קייל קצוצים
  • מעט פפריקה או צ'ילי חריף
  • 1 כפית כורכום אבקה
  • מלח ופלפל שחור על פי הטעם

 

  • אופן ההכנה:
    הניחו שמן זית בסיר גדול ואדו את הגזר, הסלרי והבצל למשך חמש דקות.
  • הוסיפו שום, ופפריקה / צ'ילי והמשיכו באידוי לעוד דקה.
  • הוסיפו קישואים, שעועית ירוקה, כורכום, מלח ופלפל שחור והמשיכו בבישול לעוד שלוש דקות.
  • הוסיפו את העגבניות, הביאו לרתיחה והנמיכו את האש. המשיכו לבשל למשך 15 דקות.
  • הוסיפו את הקינואה והמשיכו לבשל על אש קטנה לעוד 15 דקות.
  • הוסיפו את הקייל, המאש והחומוס, הביאו לרתיחה, בשלו עוד חמש דקות והורידו מהאש.
  • תקנו התיבול, ובתיאבון!

 

סלט קינואה מאש וקייל

מצרכים:

  • 1 בצל סגול חתוך לרצועות
  • 1 גבעול סלרי קצוץ
  • 1 גזר חתוך לקוביות
  • 3 כפות שמן זית
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 1 שן שום קצוצה דק
  • 2 צנונית חתוכה לרצועות
  • ½ כוס של שעועית מאש מבושלת
  • 1 כוס קינואה מבושלת
  • 2 כוס של עלי קייל קצוצים
  • מעט פפריקה או צ'ילי חריף
  • מלח ופלפל שחור על פי הטעם

אופן ההכנה:

  • ערבבו בקערה גדולה את הקינואה, המאש ושאר המצרכים.
  • בצנצנת ערבבו את שמן הזית, לימון, צ'ילי, מלח ופלפל שחור יחד עם שום.
  • שפכו את הרוטב על הסלט.
  • עטרו בבזיליקום קצוץ / עלי נענע קצוצים / עלי כוסברה קצוצים.
  • אפשר להוסיף: בצל ירוק, רימונים או כל תוספת צמחית.