הניקוי השלם, תוכנית שלושת השלבים, יום 4 - bara

הניקוי השלם, תוכנית שלושת השלבים, יום 4

יום 4:

שלום, זהו היום הרביעי לתהליך הניקוי.

והפעם, מעט ממסורת היוגה וניקוי הרעלים.

לפני 5000 שנה, חכמים הודים קדמונים שנקראו "יוגים", חקרו ומצאו תרגולים שונים לחיזוק גופם ונפשם, שסייעו להם להתמודד עם קשיי היומיום. אותם יוגים "המציאו" את התורה הנקראת 'יוגה'.

ביוגה המסורתית יש תרגול פיזי, תרגול נשימה, מדיטציה ופילוסופיית חיים. חלק אינטגראלי מאותה מסורת הוא תרגילי הניקוי. היוגים הבינו כי אם ברצונם לחזק את הגוף והנפש, עליהם לנקות את גופם מרעלים באופן שגרתי.  

באחד הכתבים המסורתיים של היוגה, "האטה יוגה פראדיפיקה" (בתרגום חופשי – אור על האטה יוגה), מתוארת הפילוסופיה עליה נשענת דרך היוגה. באחד הפסוקים נכתב: "כאשר האוויר החיוני אינו זורם בחופשיות בערוצי הגוף מפאת הנאדים (הערוצים שבגוף) אשר מלאים בפסולת, איך מצב של אונמני-סמדהי (הארה, שחרור) יופיע וכיצד שלמות וסידהי יהיו" (האטה יוגה פראדיפיקה 4,4)

כלומר, אם גופנו מלא ברעלים, כיצד נצפה למצב של שלווה, בריאות, הרגשה טובה וכיוצא באלו?  

את מה שהם ידעו כבר אז, אנחנו עושים היום.

והפעם: חגיגת שקדים

 

על הפרק:

  • מידע על שקדים
  • חלב שקדים ביתי – משקה נהדר לניקוי, חלב שקדים מתובל ומתוק
  • גבינת שקדים בשני סגנונות
  • מרק בטטות ומאש

שקדים 

שקדים

שקדים וחלב השקדים היו בשימוש עוד במסורות עתיקות בהודו, באירופה ואפילו בישראל. השימוש בחלב שקדים הוזכר עוד בימי הביניים כתחליף לחלב פרה.

השקד הינו אחד האגוזים העשירים ביותר בחומרים תזונתיים. הוא עשיר במינרלים: סידן, מגנזיום, אבץ, ברזל, בורון ואשלגן, בוויטמינים: E, B, C, וכן עשיר בחלבון, אך אינו מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות ולכן אינו נחשב חלבון מלא.

הוא עשיר גם בחומצות שומן בלתי רוויות החיוניות לבריאותנו. אכילת שקדים טובה להורדת כולסטרול, להורדת לחץ דם, לחיזוק כלי הדם, לשיפור מראה העור ומרקם העור, לחיזוק העצמות ומניעת אוסטיאופורוזיס, כתוספת ברזל וכתוספת חלבון. אכילת שקדים מועילה למערכת העצבים וידועה כמאזנת רמות סוכר.

 

איך לקנות ולהשתמש בשקדים

יש לקנות שקדים בקליפתם בלבד. הקליפה מגינה על השקד מפני קלקול. שקדים רגישים לתהליכי חמצון ושקד שהשומן התחמצן בו נחשב למסוכן מאוד. יש להקפיד לקנות שקדים מחנויות המוכרות כמויות גדולות, בהן אין חשש שהשקדים "עומדים" זמן רב.

כאשר השקדים קלים, זה מעיד על כך שאינם טריים. שקדים נשמרים במשך כמה חודשים במיכל סגור היטב המונח במקום קריר ויבש. ניתן לקלף אותם ולשמור במקפיא.

את השקדים יש לאכול כשהם טריים בלבד, רצוי קלופים, ללא תהליך בישול או קלייה. חימום השקדים משמיד את הערכים התזונתיים וגורם לחמצון השומן. אין לחשוף את השקדים המקולפים לאור, לאוויר ולחום גבוה. חשוב לדעת כי השריית השקדים למשך כמה שעות במים מקלה מאוד על עיכולם.

 

המשקה הזהוב

משקה זה מורכב בעיקר מכורכום, תבלינים וחלב שקדים ומתאים הן לתהליך הניקוי והן ליומיום.

מקורו של משקה זה הוא מהרפואה האיורוודית ומטרתו לשפר את חילוף החומרים, את יכולת העיכול והספיגה ואת פעילות הכבד. המשקה מסייע להורדת רמות הכולסטרול, השומנים בדם והסוכר.

כורכום הוא מצמחי המרפא הנחקרים ביותר כיום. יתרונותיו הבריאותיים ידועיים עוד מימי המרפאים ההודים והסינים המסורתיים, לפני אלפי שנים. כורכומין הוכח כנוגד חמצון עוצמתי ביותר המוריד את רמות הכולסטרול, וכן כחומר אנטי דלקתי מעולה. הוא מאזן את רמות הסוכר, משפר את פעילות הכבד ועוזר לגוף בייעול תהליכי ניקוי רעלים. הוא מסייע לשיפור פעילות מערכת החיסון בגוף, יעיל בהתמודדות עם אלרגיות, מחלות עור ומחלות אוטואימוניות. כורכומין וכורכום נמצאים כיום במוקד המחקרים על צמחי מרפא המסייעים בטיפול במחלות ממאירות.

שימו לב: הוספת קמצוץ פלפל שחור מגבירה את ספיגת הכורכום במערכת העיכול ב 2000%!

 

הכנת המשקה

שלב 1:

  • 1/4 כוס כורכום איכותי אורגני
  • 1/2 כפית פלפל שחור איכותי
  • 1/2 כוס מים שעברו סינון / פילטר

הוראות הכנה:

ערבבו את המרכיבים במחבת בעלת תחתית עבה. הדליקו אש בינונית וערבבו את החומרים היטב תוך כדי חימום עדין עד לקבלת משחה אחידה. אין צורך בחימום של יותר מחצי דקה. ניתן לאפסן במקרר בצנצנת זכוכית.

שלב 2:

  • 1 כוס חלב שקדים (אפשר להחליף בחלב קוקוס)
  • 1 כפית שמן קוקוס אורגני
  • 1/4 כפית משחת כורכום
  • 1/2 כפית דבש

הוראות הכנה:

ערבבו את החומרים (מלבד הדבש) בסיר, חממו בעדינות עד המסת הכורכום בחלב. הורידו מהאש, צננו מעט והוסיפו את הדבש (אפשר להוסיף גם: ג'ינג'ר / קינמון / הל).

 

חלב שקדים

מנה יומית: כוס אחת.

מצרכים:

  • 1/4 כוס שקדים מושרים במשך 3 שעות במים
  • 1 כוס מים
  • קורט מלח הימליה ורוד או מלח אטלנטי
  • 1 תמר מסוג מג'הול

 

הוראות הכנה:

  • סננו את השקדים מן המים, הניחו את כל המרכיבים במעבד מזון, טחנו את המרכיבים עד לקבלת מרקם נוזלי אחיד.
  • הניחו את הנוזל בבד כותנה דק מעל למסננת וסחטו בעדינות.
  • הנוזל החלבי יכול להחזיק יום עד יומיים במקרר, לכן יש להכין כמויות קטנות.
  • לפני השתייה חממו מעט את החלב.

אפשר להוסיף לדייסת קינואה או אורז ואפילו לשייק.

 

גבינת שקדים מדהימה!

מצרכים:

  • 1 כוס שקדים מושרים במשך 12 שעות במים
  • 3/4 כוס מים
  • 2 כפות שמן זית
  • 3 כפות מיץ לימון
  • 1 שן שום
  • קורט מלח הימליה ורוד או מלח אטלנטי

 

הוראות הכנה:

  1. סננו את השקדים מן המים, הניחו את כל המרכיבים במעבד מזון, טחנו את המרכיבים עד לקבלת מרקם של ממרח אחיד.
  2. הניחו את הממרח בתוך בד כותנה דק מעל מסננת וסחטו בעדינות מעט מהנוזלים.
  3. הניחו את הבד עם הממרח מעל קערה למשך כ-2-3 שעות, בחוץ. הקפידו שלא להניח לזמן ממושך יותר.
  4. כעת היפטרו מהנוזלים שניגרו והחזירו את בד הכותנה למקרר ל- 12 שעות נוספות. בסיומן, הגבינה מוכנה.

אפשר ליצור עיגולים מהגבינה ולהניח בצנצנת עם שמן זית, או לערבב עם הגבינה זעתר, פפריקה, אורגנו, צ'ילי חריף, שום, בצל ירוק, בזיליקום או כל תבלין אחר שעולה על דעתכם.

 

גבינת שקדים עם פרוביוטיקה

מצרכים:

  • 2 כוסות שקדים מושרים במשך 12 שעות במים
  • 1 כוס מים
  • 1 כמוסה של פרוביוטיקה

 

הוראות הכנה:

  1. סננו את השקדים מן המים, הניחו את כל המרכיבים במעבד מזון וטחנו עד לקבלת מרקם אחיד.
  2. הניחו את הממרח בבד כותנה דק מעל למסננת וסחטו בעדינות את כל הנוזלים עד לקבלת ממרח סמיך.
  3. הניחו את הממרח בתוך הבד מעל קערה למשך כ-8 שעות בחוץ, במקום חמים. הקפידו שלא להניח לזמן ממושך יותר. זהו הזמן שבו החיידקים הפרוביוטים מתרבים.
  4. כעת היפטרו מהנוזלים שניגרו, הוציאו את הגבינה מהבד והניחו בצנצנת שעוקרה במים רותחים. ניתן לשמור את הגבינה במקרר למשך שבוע.

אפשר לתבל את הגבינה לפני הכנסתה לצנצנת ולמקרר.

ניתן ליצור עיגולים מהגבינה ולהניח בצנצנת עם שמן זית, או לערבב אותה עם זעתר, פפריקה, אורגנו, צ'ילי חריף, שום, בצל ירוק, בזיליקום או כל תבלין אחר שעולה על דעתכם.

 

תבשיל ירקות ושעועית מאש

מצרכים:

  • 1.5 כוסות שעועית מאש שהושרתה למשך הלילה
  • 2 בטטות קלופות וחתוכות
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 1 קולורבי קלוף ומגורר
  • 1 לפת קלופה ומגוררת
  • 1 סלק קלוף ומגורר
  • 2 גזרים מגוררים
  • 1 כפית חוויג' למרק (אופציונאלי)
  • 1 כפית כורכום
  • 2 כפיות פפריקה
  • 1 כפית פלפל שחור
  • 2 כפיות מלח ים
  • 6 כוסות מים או ציר ירקות

 

הוראות הכנה:

  1. אדו את הבצל בשתי כפות שמן זית עד שנעשה שקוף, מוסיפים את שאר הירקות ל-5 דקות, מערבבים היטב.
  2. הוסיפו את המאש המסוננת ואת המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל כחצי שעה.
  3. הורידו מהאש ולפני ההגשה מוסיפים חופן כוסברה או פטרוזיליה קצוצה.