הניקוי השלם, תוכנית שלושת השלבים, ימים 6-7 - bara

הניקוי השלם, תוכנית שלושת השלבים, ימים 6-7

יום 6-7

זהו היום השישי לתהליך הניקוי. עבר כבר שבוע!

הנושא היום הוא "תחושת בטן", או בריאות מערכת העיכול שלנו.

הידעתם כי כל תא מגופכם מושפע מבריאות מערכת העיכול? כל מצב, החל מעייפות, דרך עודף משקל, מערכת חיסון ירודה ואלרגיות כרוניות, וכלה בשינוים קיצוניים במצב הרוח, מחלות ודלקות כרוניות – כל אלו ועוד יכולים להיגרם כתוצאה מחוסר איזון במערכת העיכול. כל מערכות הגוף קשורות זו לזו ומשפיעות זו על זו. חוסר איזון במערכת אחת יכול "להתגלגל" ולהשפיע על מערכת אחרת, במיוחד כשמדובר במערכת העיכול.

מערכת העיכול אחראית על פעולות רבות:

  • פירוק, עיכול וספיגה של חומרים חיוניים מן המזון.
  • מערכת העיכול מכילה כ-70% ממערכת החיסון שלנו, ומשפיעה בצורה ישירה על עוצמתה של מערכת החיסון.
  • מערכת העיכול אחראית על איזון החומציות בגופינו.
  • מערכת העיכול אחראית על הפרשת רעלים אל מחוץ לגוף.

מלפפונים וקישואים

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ישנן דרכים רבות לשמר ולחזק את מערכת העיכול, רובן פשוטות לביצוע:

ללעוס, ללעוס, ללעוס – היגיינת האכילה שלנו חשובה ביותר. לעסו היטב את המזון. פירוקו המכני והכימי של המזון מתחיל בפה באמצעות פעולת אנזימים ופעולת השיניים.

ללא רעב וללא שובע רב – שני מצבי הקיצון הללו, רעב ושובע, מחלישים את מערכת העיכול.

שתו נוזלים והרוו את מערכת העיכול – מערכת העיכול ורירית העיכול תלויות בלחות מספקת לפעולה תקינה של אנזימים וחומציות. במקרים רבים המעיים ופעולת העיכול נחלשות כתוצאה מחוסר שתייה.

הימנעו משתייה בזמן הארוחה – נוזלים רבים מדי בזמן הארוחה מדללים את מיצי העיכול. הימנעו משתייה מרובה כ-15 דק' לפני ו-15 דק' אחרי הארוחה.

הקפידו על חיידקים טובים במעי הגס – החיידקים ה"טובים" השוכנים במעי הגס שלנו חיוניים לבריאות מערכת העיכול ולבריאות הגוף כולו. הם עוזרים בעיכול המזון ובפירוקו, בספיגת המזון, הם חלק ממערכת החיסון של העיכול, הם עוזרים לתנועה תקינה של המעיים ועוד. אכלו מזונות מותססים העשירים בחיידקים פרוביוטיים, נטלו תוספת פרוביוטיקה בעת הצורך!

סיבים ­– סיבים בכמות מספקת הם קריטיים לבריאות מערכת העיכול. הסיבים הם מצע לחיידקים פרוביוטיים וכמו כן מנקים את מערכת העיכול, סופחים רעלים שונים ועוזרים בהוצאתם אל מחוץ לגוף, מייעלים את תנועת המעיים ותורמים לבריאות תקינה של רקמת המעי. אכלו ירקות, פירות, דגנים וקטניות לטובת כמות מספקת של סיבים.

שומנים וחומריים ריריים – רקמת מערכת העיכול ובריאותה תלויים בלחות מספקת. מלבד נוזלים חשוב לספק למערכת העיכול כמות טובה של שומנים בריאים מן הצומח (שמן קוקוס, שמן פשתן, שמן זית) וחומרים ריריים (במיה, צ'יה, פשתן). חומרים ושומנים אלו יעטפו את מערכת העיכול, יגנו עליה מפני חומציות עודפת ומפני פגיעה, יחזקו את דפנות התאים, יעזרו בספיגת ויטמינים מסיסי שומן ועוד.

אנזימים וחומצה הידרו-כלורית – אלו המרכיבים המרכזיים במערכת העיכול. תזונה תקינה ומאוזנת המבוססת על הצומח, מגוונת ואינה חומצית, עם שפע של עלים ירוקים, ירקות ופירות טריים ולא מעובדים ומבושלים תבטיח פעילות תקינה של הנ"ל.

מנוחה – תנו למערכת העיכול מנוחה. אכלו כל שעתיים-שלוש ובין הארוחות הניחו למערכת העיכול לעשות את עבודתה ללא הפרעה. מנוחה תאפשר לקיבה ולמעיים להתחזק, להתנקות ולהיות מוכנים לעיכול נוסף.

 

מי הם המזונות והחומרים הטובים ביותר למערכת העיכול?

 

מזונות מותססים – כרוב כבוש, ירקות מוחמצים ושאר מיני הכבושים הם מזונות נפלאים המספקים למערכת העיכול חיידקים טובים.

מזונות ריריים ושומנים טובים – שמן קוקוס, שמן המפ, שמן פשתן, שמן זית, במיה, צ'יה, זרעי פשתן.

אלוורה – צמח האלוורה מוכיח את עצמו כאחד החומרים הטבעיים העוצמתיים ביותר לשיפור פעילות מערכת העיכול ולריפוי מערכת פגועה. שפע של חומרים המצויים באלוורה מסייעים לריפוי דפנות המעיים, משפרים חומציות ומחזקים את הפרשת המרה אל המעי.

תפוח – עשיר בחומצה מאלית ופקטין המסייעים בחיזוק דפנות המעי, שיפור פעילות הכבד וניקוי רעלים מן המעיים.

קישוא, סלרי, מלפפון – עשירים בנוזלים ובסיבים, מעולים לניקוי המעיים, משמשים כמשלשלים עדינים.

אננס ופאפאיה – עשירים באנזימים עוצמתיים המסייעים בשיפור פעילות המעיים.

לימון – יעיל לניקוי רעלים ממערכת העיכול, מאזן חומציות, מרגיע את המעיים.

כורכום, שומר, כמון, עלי דפנה, זעתר, אורגנו ושאר התבלינים ועשבי התיבול – כל אלו עשירים בפיטונוטריאנטים (חומרים טבעיים), בשמנים אתריים וחומצות המסייעות בפעילות תקינה של מערכת העיכול. השתמשו בשפע בתבלינים!

מנטה וקמומיל – מסייעים בעיכול תקין, מרגיעים את המעיים ומסייעים במצבי בחילות, גזים ונפיחות.

ג'ינג'ר ­– אחד הצמחים היעילים ביותר למערכת העיכול. מזרז את זמן מעבר המזון במערכת העיכול, סופח גזים, נוגד עווית ומשפר תהליכי עיכול וספיגה וכן בעל השפעה נוגדת דלקת.

 

כמובן, ישנם עוד מזונות רבים המועילים לפעילות תקינה של מערכת העיכול.

שתי צורות הכנה יעילות במיוחד לצריכת מזונות אלו הם מיץ ושייק.

 

לפניכם שלושה מתכונים כבסיס למיץ ושייק המועילים למערכת העיכול.

 

שייק אננס

 

מצרכים:

  • 1 כוס קוביות אננס או 2 פרוסות אננס (כולל ליבת הפרי)
  • 2 גבעולי סלרי (כולל העלים)
  • 4 עלי חסה / חופן עלי קייל / 3 עלי מנגולד (או כל עלה ירוק אחר)
  • חתיכה של שורש ג'ינג'ר טרי בגודל 2 ס"מ לערך
  • חתיכה של שורש כורכום טרי בגודל 2 ס"מ / 1 כפית שטוחה של אבקת כורכום (אופציונלי)
  • 2 כפות משקה אלוורה של חברת "ברא צמחים" (אופציונלי)
  • 1 מלפפון
  • מיץ מ-1/2 לימון
  • 1 כוס מים

 

הכנה:

  • מניחים את כל המצרכים בבלנדר ומערבלים עד קבלת מחית הומוגנית. מדללים במים במידת הצורך.

 

תוספות אפשריות:

  • 1/2 אבוקדו – יהפוך את מרקם השייק לקטיפתי

 

מיץ אנטי-דלקתי ומשפר עיכול

מצרכים:

  • 2 כפות אוכמניות גוג'י מושרות ב-1/2 כוס מים (להשיג בחנות טבע)
  • 2 תפוזים או רימונים ולימון אחד, סחוטים למיץ
  • 1/4 חבילת אסאי קפוא (להשיג בחנות טבע)
  • 1/2 סלק
  • פיסה של שורש ג'ינג'ר בגודל 2 ס"מ
  • 2 כפות משקה אלוורה של ברא צמחים (אופציונלי)
  • כף שמן קוקוס

 

הכנה:

  • מעבירים בבלנדר: גוג'י ומי השריית הגוג'י, המיץ הסחוט של הרימונים או התפוזים ולהוסיף את כל שאר המרכיבים.
  • מערבלים היטב.

 

מיץ מקפיץ!

שייק תפוח ומלפפון

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מצרכים:

  • 1/2 שומר
  • 1 מלפפון
  • 1 תפוח
  • 2 גבעולי סלרי
  • 1/2 לימון עם קליפה
  • 1 חתיכה של ג'ינג'ר בגודל 2 ס"מ
  • חופן עלי נענע / מנטה
  • 2 כפיות שמן קוקוס
  • 2 כפות משקה אלוורה של ברא צמחים (אופציונלי)

 

הכנה:

  • סוחטים את כל המרכיבים למיץ מלבד קוקוס ואלוורה.
  • מעבירים את המיץ לבלנדר ומוסיפים קוקוס ואלוורה, מערבלים במשך מספר שניות.