אנו ביום ה 13 לניקוי ולפני סוף השבוע.
לקראת סוף השבוע אני מצרף לכם שני סרטים נהדרים: FOOD MATTERS, FAT SICK AND NEARLY DEAD, סרטי חובה לכל חובבי המזון הבריא! (עם תרגום)
הסרט ישלח במייל נפרד מאתר שנקרא ג’אמבו מייל (jumbo mail).
בהמשך…
היחלשות הזיכרון ובעיות קוגניטיביות אחרות (חוסר ריכוז ומיקוד) הן בעיות שהרבה אנשים מתמודדים עמן או יתמודדו בעתיד. הסברה הנפוצה ברבים היא, כי מדובר בתהליכים טבעיים כתוצאה מזקנה ואין אפשרות לשפר אותם או לנסות למנעם.
אך זה לא מדויק! לתזונה ולאורח החיים שלנו תפקיד חשוב מאד בשמירה על בריאות המוח.
מוחנו סובל מנזקים של תהליכי חמצון (ראו את המייל הקודם על חמצון ונוגדי חמצון), שמקורם בתזונה לקויה ובחשיפה לרעלים כגון זיהום אוויר, מים מזוהמים, תוספים כימיים במזון ועוד וכן מתח נפשי. בנוסף, מוחנו סובל מזרימת דם שאינה מיטבית אל המוח כתוצאה מחוסר פעילות גופנית ומתזונה המשפיעה לרעה על רמת קרישיות הדם וכפועל יוצא על זרימתו אל המוח.
מה אפשר לעשות?
תזונה למוח: בכדי לשמור על בריאות המוח אנו נדרשים להקפיד על תזונה בריאה באופן כללי. אם נקפיד על עקרונות התזונה הבריאה והמגוונת, הנקייה מרעלים אנו נעצים את בריאות המוח לאורך זמן.
מזונות שראוי ורצוי להקפיד עליהם באופן מיוחד:
חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 – דגי ים צפוני (סלמון, מקרל, קוד, בקלה), אגוזי מלך, זרעי צ’יה, זרעי פשתן, עלים ירוקים.
שומנים בריאים מן הצומח – שמן קוקוס, אבוקדו, שומשום (וטחינה), שמן זית, שקדים ואגוזים, זרעי דלעת וחמנייה… במינון הנכון!
נוגדי חמצון – ראו את המייל בנושא זה.
ברוקולי, כרוב, כרובית – עשירים בכולין.
מגנזיום – חשוב לבריאות המוח ונמצא בשפע בחומוס, בעדשים ובשעועית, וכן בעלים ירוקים.
אכלו לפחות כשליש ממזונכם בצורתו הטרייה והנאה (לא מבושלת) בפרט ירקות ופירות העשירים בכול מה שהמוח זקוק לו. תיהנו מאכילת מזונות מותססים, הם תורמים למערכת העיכול את החיידקים הטובים הנחוצים לבריאות כללית ולבריאות המוח.
הימנעו מאכילת סוכרים פשוטים – הם קשורים לתהליכי חמצון ברקמות ובתאים במוח.
תבלינים – השתמשו בתבלינים טריים ובריאים כמו פפריקה, כורכום, כמון, אורגנו, רוזמרין, טימין ועוד. כולם עשירים בנוגדי חמצון ובחומרים אחרים החשובים לבריאות המוח.
צמחי מרפא מועילים: ישנם שלושה צמחי מרפא שנחקרו בהקשר של שיפור זרימת הדם למוח ותמיכה במערכת העצבים, המכילים נוגדי חמצון עוצמתיים לרקמת המוח: בקופה (Bacopa monnieri), גינקו (Ginkgo biloba), וגוטו קולה (Centella asiatica). את כולם אפשר ליטול בצורה של כמוסות או תמצית נוזלית (ניתן לרוכשם בברא צמחים). ראו מחקרים על צמחים אלו [1]. צמחים חשובים אחרים: תה ירוק, כורכום, רוזמרין, ג’ינג’ר.
שמנים אתרים: ישנם שמנים אתרים רבים המועילים לבריאות המוח. רצוי ומומלץ להשתמש במבער שמנים פשוט ולתת לארומה למלא את החדר / חדר העבודה. השמנים המומלצים: רוזמרין, קורנית, כוסברה, קינמון, מנטה, ג’ינג’ר, אורן. מומלץ לבדוק איזה ריח מתאים לכם לפני הקנייה ולשלב 2 או 3 לכל היותר.
פעילות פשוטות אחרות היעילות ביותר לשיפור הזיכרון:
במיה בעונתה היא ירק נפלא ומתאים ביותר לזמן ניקוי רעלים, בזכות שפע החומרים התזונתיים שהי מכילה. ניתן להשתמש גם בבמיה קפואה מחוץ לעונה. האיכות הבולטת בבמיה היא הריריות שבה, שמקורה מחומרים מוצילגנים (ריריים) פוליסכרידים. אלו הם סיבים מסיסים ותרומתם לבריאות מערכת העיכול גדולה מאחר והם מלחלחים את המעיים, מעודדים את הפריסטלטיקה (תנועת המעיים) ומשפרים יציאות. במיה עשירה ביותר בסיבים תזונתיים המשפרים את פעילות המעיים החשובה כל כך בזמן ניקוי. במיה עשירה בויטמינים כמו ויטמין C, E, A, עשירה בחומצה פולית, בויטמיני B (B3, B2, B1, B6), וכן עשירה במינרלים כמו מנגן, מגנזיום, סידן. לפירוט מלא של ערך תזונתי: לחצו כאן!
רבים חוששים מהכנת תבשילים עם במיה, אך זה הוא אחד הירקות הטובים והקלים לבישול.
למגוון מתכונים טבעונים של במיה: לחצו כאן!
שני מתכוני במיה, קלים להכנה ומתאימים לזמן ניקוי (אינם כוללים סולניים ומיעוט תבלינים).
מצרכים:
צ’ימיצ’ורי:
רוטב:
אופן ההכנה:
מתכון זה משתמש בעדשים שחורים. אפשר להחליף במאש או בכל סוג עדשים אחר.
מתכון זה מותסס ועל כן איכותו. התססה הופכת את המזון לקל לעיכול.
מצרכים:
אופן ההכנה
מומלץ לצרף ממרח / פסטו / תבשיל ירקות לדוסה!