ממרח חילבה
מצרכים:
- ½ כוס חילבה טחונה או זרעי חילבה שלמה – להשרות במים ליום, להחליף את המים כמה פעמים ולשטוף.
- 1 כפית מלח
- פלפל שחור – 1/4 כפית
- כמון – 1/2 כפית
- 4 שיני שום
- עגבנייה מגוררת
- לימון
- סחוג / פלפל ירוק חריף – אופציונלי
הוראות הכנה:
מכניסים למערבל את החילבה, מערבלים תוך כדי הוספה איטית של מים עד שהופך הצבע ללבן.
מוסיפים תבלינים וסחוג.
מוסיפים עגבניות ולימון.
נותנים לתערובת לעמוד כשעה, מתקנים תיבול.
ממרח חמניות
מצרכים:
- 1 כוס גרעיני חמנייה מושרים במים למשך שעה לפחות
- 6 עגבניות מיובשות, מושרות במים לשעה לפחות או 1 קופסא קטנה של רסק עגבניות
- 1 כוס עשבי תיבול (פטרוזיליה, כוסברה, אורגנו, בזיליקום…)
- מיץ מ- 2 לימונים
- 4 שיני שום
- 3/4 כוס שמן זית
- מלח ופלפל לפי הטעם
הוראות הכנה:
מסננים את החמנייה והעגבניות מהמים.
מכניסים את כל המרכיבים למעבד מזון וטוחנים עד קבלת מרקם עיסתי.
אפשר להוסיף מן המים אשר בהם הושרו העגבניות והחמניות בכדי לדלל את התערובת.
ממרח ירוק
מצרכים:
- 2 חבילות כוסברה
- 2 חבילות פטרוזיליה
- צרור בזיליקום (אופציונלי)
- אפשרי להוסיף צרור שמיר למי שאוהב את הטעם
- 2 בצל סגול (אפשר גם לבן)
- 1 עגבנייה
- ראש שום שלם (אופציונלי)
- מלח, פלפל שחור לפי הטעם
- 8 כפות שמן זית
- מיץ מ- 2 לימונים סחוטים
- פלפל ירוק חריף
הוראות הכנה:
- קוצצים העלים לחתיכות גדולות ומניחים במעבד מזון, מוסיפים לאט את השמן ומיץ הלימון תוך כדי ערבול.
- ברגע שמגיע לממרח, מפסיקים ומוציאים את התכולה לקערה.
- מכניסים את הבצל חתוך גס, שיני השום והעגבנייה למעבד המזון ומערבלים, שוב יחד עם מעט שמן זית ולימון, עד שהופך לממרח.
- מחברים את 2 הממרחים יחדיו ומכניסים למעבד המזון, מוסיפים מלח ופלפל שחור (על פי הטעם), את שאריות שמן הזית ומערבלים עד יצירת מחית אחידה.
- טועמים ומתקנים את התיבול.
הערה: אפשר לשנות את הירוקים ולהוסיף: רוקט / עלי חרדל / עירית / בצל ירוק
ממרח עדשים חומים
מצרכים:
- 2 כוסות עדשים מונבטות מבושלות
- 1 בצל מטוגן קלות בשמן זית
- 70 גר’ אגוזי מלך (אופציונלי) או 3 כפות טחינה גולמית
- ½ כוס שמן זית
- מיץ סחוט מ-1 לימון
לתיבול:
מעט רוטב סויה
כמון, פלפל גרוס
שום טרי כתוש
אופציה: ½ כוס תוספת עלים ירוקים (בזיליקום, פטרוזיליה, כוסברה…)
הוראות הכנה:
- מכניסים הכול לבלנדר
- מתקנים תיבול
צ’אטני יבש של קוקוס או שקדים
צ’אטני יבש מוגש בדרך כלל בארוחת צהריים או ערב או לפעמים עם חטיפים.
מצרכים:
- 100 גר’ קוקוס יבש טחון (או שקדים – רצוי קלופים).
- 10 שיני שום קלופות.
- 2 כפיות אבקת צ’ילי אדום או ¼ פלפל ירוק טרי חריף.
- ½ כפית סוכר.
- ½ כפית מלח.
- 1 כף מיץ לימון או ליים.
- (אפשר להוסיף ½ כפית אבקת כוסברה ו- ½ כפית שורש ג’ינג’ר טרי טחון).
הכנה:
בעשייה המסורתית שמו את המצרכים בהתחלה בנפרד בעלי ומכתש, וכתשו אותם לדק, ואח”כ כתשו אותם יחד עד לערבוב מלא. היום בעידן המודרני אפשר לשים הכל במיקסר או מג’ימיקס…
זוהי תוספת מצוינת לסלט, לדגנים או לתבשילי ירקות.
צ’אטני, ממרח נענע וכוסברה
המצרכים:
- כוס עלי נענע טריים
- 2 כפיות זנגוויל טחון
- 3 כפיות סוכר
- 4 כפות מיץ לימון
- 3 כפות קוקוס טחון (לא הכרחי)
- כוס עלי כוסברה טריים
- 1-2 פלפלים ירוקים טריים חריפים
- 1 כפית מלח
הוראות הכנה:
- שוטפים את העלים מייבשים מעט וקוצצים גס.
- מכניסים את כל החומרים לבלנדר או למיקסר ומערבבים.
- אם חסרים נוזלים אפשר להוסיף מעט מים.
רוטב שמן פשתן
המצרכים:
- מיץ מלימון אחד
- ½ כפית אבקת בצל
- ½ כפית אבקת שום
- ½ כפית מלח
- ½ כפית תבלין בזיליקום (ריחן)
- ½ כוס שמן פשתן
הוראות הכנה:
- מערבלים בבלנדר את כל הרכיבים חוץ מהשמן.
- מנערים היטב את שמן הפשתן בבקבוק.
- מוזגים ½ כוס שמן פשתן טיפין טיפין אל תוך הבלנדר. תתקבל תערובת הדומה במירקמה למיונז.
ממרח גרעיני חמניות (6-2 מנות)
מצרכים:
- 1 כוס גרעיני חמניות שהושרו ללילה
- 1/2 כוס אגוזי מלך / 1/2 כוס שמן זית
- 1/2 כוס סלרי קצוץ
- 1/2 כוס עשבי תיבול (נענע, פטרוזיליה, כוסברה וכו’)
- 2 כפות שמן זית
- 1/2 כוס מיץ לימון
- 1 כף בזיליקום מיובש
- 2 שיני שום
- מלח ופלפל שחור לטעם
- אופציונלי: להוסיף 2 עגבניות מיובשות
הוראות הכנה:
- מכניסים הכול למעבד מזון.
- מתקנים תיבול.
ממרח טופו
המצרכים:
- 300 גרם טופו (כולל הנוזל בשקית)
- 5 כפות מיץ לימון
- 3 שיני שום
- רבע כוס עלי שמיר / פטרוזיליה / כוסברה / בזיליקום
- 6-7 גבעולי בצל ירוק כולל הלבן
- 4 כפות אבקת שמרי בירה
- 6 כפות שמן זית
- כפית מחוקה של מלח
- רבע כפית פלפל שחור
הוראות הכנה:
- טוחנים במעבד מזון את כל החומרים עד לקבלת מרקם חלק.
- אם יש צורך מוסיפים מעט מים
- מצננים ומגישים קר.
ממרח גבינת שקדים
מצרכים:
- 150 גר’ שקדים קלופים/קשיו או תערובת
- רבע כוס מיץ לימון
- חצי כוס מים
- 3 כפות שמן זית
- 2 שיני שום בינוניות-קטנות
- 1 כפית מלח
הוראות הכנה:
- מעבירים לבד חיתול לסינון במקרר לכמה שעות/לילה.
- זה מוכן בסוף התהליך הזה וכך אפשר משתמש בו.
- להשביח טעמים וליבוש הממרח: את הכדור שיוצא מהמקרר לאפות ב-180 מע’ עד הזהבה.
- זה מתכון בסיס אפשר להוסיף עשבים/זרעים/תבלינים להוריד שום/מלח.
גבינת אגוזי קשיו
מצרכים:
- 1 ו-1/2 כוסות קשיו מושרים ללילה
- 1 – 2 כפות שמרי בירה (או כף מיסו לבן)
- קורט מלח
- 1 כף שמן קוקוס
- 3/4 כוס מים
הוראות הכנה:
- לטחון בבלנדר את כל החומרים.
- להעביר לשק גבינה.
- לתלות במקום מוצל בין 12 – 24 שעות (עד להיקוות המים).
- להעביר לכלי זכוכית, לשמור במקרר.
ממרח שעועית לימה (בובס)
מצרכים:
- 3 כוסות של שעועית לימה מושרים במים לפחות ל-8 שעות.
- 3-4 שיני שום או יותר, לפי הטעם.
- 3-4 כפות טחינה.
- מיץ סחוט מלימון שלם, או לפי הטעם
- חופן פטרוזיליה קצוצה
- 1 כפית כמון
- 1 כפית פפריקה מתוקה
- מלח, פלפל שחור לפי הטעם
הוראות הכנה
- מבשלים את השעועית כ-40 ד׳ על אש בינונית עד שהיא מתרככת.
- מסננים את המים מהסיר, שומרים את המים וכמה מהשעועיות ומכניסים את השעועית לבלנדר. תוך כדי טחינה מוסיפים טחינה, כמון, שום מלח ולימון. עוצרים ומתקנים תיבול וממשיכים לטחון עד שמגיעים למרקם הרצוי.
- לקישוט, וגם לטעם, שופכים מעט ממי הבישול, כמה שעועיות שלמות, פטרוזיליה, שמן זית ופפריקה.