טבלת עיבודי צמחים
פעמים רבות אנו רואים עיבודים שונים של צמחי מרפא סיניים המופיעים בפורמולות. צורות העיבוד השונות, משפיעות על האיכויות התרפואיטיות של הצמח. ריכזנו עבורכם טבלה מפורטת המסבירה סוגים שונים של עיבודי צמחים ואת השפעתם על הצמח.
צורת העיבוד |
תרגום |
תהליך העיבוד |
מטרת העיבוד |
---|---|---|---|
Chao Chao – Fry |
טיגון יבש |
טיגון הצמחים ללא נוזל- התהליך כולל ערבוב הצמחים עד להשגת צבע צהוב או שחור. לעיתים התהליך מתמשך עד למצב של אפר. |
הגברת החום של הצמחים, הרמון ומיתון האפקט הטיפולי, מקל על מיצוי של המרכיבים הפעילים בצמח. הגברת פעילות הטחול ופעילות חיזוק הקיבה של צמחים.
|
Chao Yan |
טיגון יבש עם מלח |
טיגון הצמחים עם מלח, ללא נוזל- התהליך כולל ערבוב הצמחים עד להשגת צבע צהוב או שחור. לעיתים התהליך מתמשך עד למצב של אפר. |
כיוון פעילות הצמחים לכליות. הזנת היין והפחתה בסימני האש כתוצאה מחסר יין. |
Tan |
שריפה/ חריכה לאפר |
חריכה או שריפת הצמח עד למצב של אפר. |
מיתון והרמון האפקט הטיפולי, הפחתת תופעות לוואי, שיפור פוטנטיות של “הפסקת דימום” בצמחים מסויימים. |
Pao/ Bao |
טיגון מהיר |
טיגון הצמח בטמפרטורה גבוהה עד שנעשה שחור, חום או מחורץ. |
הפחתת רעילות או מיתון מאפיינים קשים. |
Zhi |
טיגון עם נוזל נוזלים בשימוש: דבש, ליקר המבוסס על דגנים, חומץ, יין, מיץ ג’ינג’ר ומי מלח.
|
חימום הצמח עם מרכיב נוסף בצורת נוזל. |
שינוי התכונות של הצמח, הגברת האפקט הטיפולי והפחתת תופעות לוואי.
|
Mi Zhi
|
דבש – נוזל |
טיגון בדבש |
הגברת יכולת הלחלוח וההזנה.
|
Cu |
חומץ – נוזל |
טיגון בחומץ |
מנחה לאיבר הכבד וטיפול בדיסהרמוניות של הכבד. |
Jiu |
יין – נוזל
|
טיגון ביין / שטיפה ביין |
פתיחת ערוצים, סילוק רוח והפחתת כאב. |
Grain Liquor
|
ליקר דגנים – נוזל |
טיגון עם ליקר |
הגברת יכולת הנעת ה- Qi והדם והפחתת רעילות. |
Ginger Juice |
מיץ ג’ינג’ר – נוזל |
טיגון במיץ ג’ינג’ר |
הגברת חמימות הצמח והקלה על בחילות והקאות. הפחתת הנטייה של צמחים קרים ומרים להפריע לפעילות הקיבה. |
Yan |
מי מלח – נוזל |
טיגון במי מלח לדוגמא: טיגון במי מלח של Zhi Mu בפורמולה Zhi Bai Di Huang Wan. |
מנחה לאיבר הכליות וטיפול בדיסהרמוניות של הכליות. |
Xian |
טרי |
ללא עיבוד |
הדגשת הארומטיות (הארומטיות מוחלשת כאשר צמחים עוברים עיבוד סטנדרטי של ייבוש). |
Duan |
שריפה |
הנחת הצמח באופן ישיר או לא ישיר בלהבות אש עד שהופך לאדום או לפריך. |
השימוש נפוץ בעיקר במינרלים ובסוגי צדפות על מנת להקל על הכתישה.
|
Cui |
דיכוי |
השיטה כוללת שריפה עד למצב של קבלת צבע אדום, קירור במים קרים או חומץ והפיכתו לפריך. |
הקלה על כתישת המרכיב, ומיתון התכונות הרפואיות של הצמחים. |
Shui Fei |
ליטוש עם מים או “Flying In Water” |
בשלב הראשון משרים את המרכיב במיכל עם מים, לאחר מכן הוא עובר מחיצה וכתישה במים כך שחלקים קלים צפים על פני המים וחלקים כבדים שוקעים אל התחתית. השימוש נעשה בחלקים הקלים שצפים על פני המים. |
משמש בעיקר במינרלים, צדפות ובחלקים אחרים שאינם מסיסים, מקל על הכתישה. ולטיפול תוך עיני. |
Hong / Bei |
ייבוש איטי או אפייה |
ייבוש הצמח בצורה איטית ע”י חום בכדי למנוע את חריכתו. |
נפוץ בפרחים וחרקים מכיוון שמייבש אותם במהירות יחסית ללא הריסתם. |
Wei
|
קלייה |
כריכת הצמח בבד רטוב, נייר או בוץ וחימומו בגחלים לוהטים עד שהציפוי נהפך לשחור או נשרף כליל. |
הפחתת רעילות, מיתון והירמון פעילויות קיצוניות בצמחים מסויימים. |
Ao |
אש קטנה |
בישול הצמח באיטיות. |
ממצה את המרכיבים הפעילים ומפחית נוזל רב בצמח. שיטה זו נעשית בג’ל, דבק ותמציות. |
Zhu |
הרתחה |
בישול עם מים רותחים או נוזל מורתח (לדוגמא: הרתחה בחומץ). |
הגברת האפקט הטיפולי והפחתת רעילות. |
Zheng |
אידוי |
אידוי משלב חום ונוזל בצורה לא ישירה – יכול להתבצע עם כל סוג של נוזל. |
הגברת האפקט הטיפולי והפחתת רעילות. |
Bo |
פתוח |
פתיחת הצמח. |
מיצוי יעיל יותר של המרכיבים הפעילים. |
Qie |
פרוס |
חיתוך לפרוסות. |
מיצוי יעיל יותר של המרכיבים הפעילים. |
Xi |
שטיפה |
שטיפת הצמח בנוזל. |
|
Jin |
השרייה |
השריית הצמח בנוזל (לדוגמא: השרייה במי אורז). |
|
Ban |
מעורבב |
ערבוב הצמח עם נוזל. לדוגמא: נכתב כי Shu Di Huang בפורמולה Ba Zhen Tang מעורבב עם ליקר. |
|