קנה ב 250 ₪ שלם 200 ₪ על כל מוצרי האתר עולם הפטריות של ברא צמחים

ירוק עולה: מתכונים ירוקים לתמיכה בכבד

הכבד הוא המפעל הראשי לניקוי רעלים בגופנו וחשוב לשמור עליו נמרץ וחיוני. אכילת כרוב וירקות ירוקים, בדגש על ירקות עליים, ממריצה ומשפרת את פעילות הכבד, במיוחד בתהליך הניקוי. תחשבו ירוק – זה בריא!

 

מאת: יגאל קוטין, ND, מטפל איורוודי, נטורופת והרבליסט קליני, מומחה בתהליכי ניקוי

 

ירקות ירוקים לתהליך ניקוי

 

בשגרת היומיום אנחנו פוגשים מגוון רחב של רעלים, מזיקים יותר ופחות – במזון שאנו אוכלים, במשקאות שאנחנו שותים, באוויר שאנו נושמים ואפילו דרך חומרים הנוגעים בגופנו וחודרים לעור.

למרבה המזל, גופנו מסנן רעלים באופן טבעי. הכבד הוא מפעל סינון הרעלים הראשי בגופנו, והוא פועל ביעילות מדהימה. שיטת הסינון שלו מורכבת משני שלבים שחייבים לעבוד בו-זמנית, בצורה הרמונית ומאוזנת כדי שתהליך ניקוי הפסולת מהגוף יתבצע בצורה מיטבית. מדובר בתהליך מורכב הכולל מאות פעולות כימיות המתרחשות בכל רגע. אם המפעל, כלומר הכבד, סובל מעומס יתר או מתקשה לתפקד מסיבות כאלה ואחרות, קיים סיכון ממשי לפגיעה בגוף.

האם נוכל לסייע לפעילותו התקינה של הכבד? בהחלט! באמצעות צמחי מרפא, פעילות פיזית וכמובן באמצעות תזונה.

בין המזונות המיטיבים ביותר עם הכבד נמצא הכרוב. הוא פשוט למראה, אך עשיר בפיטו־כימיקלים, חומרים כימיים טבעיים שתומכים בפעילות הכבד. יש בו חומרים גופרתיים המשפרים את פעילות האנזימים בשלב הראשון ומסייעים לתהליך נטרול הרעלים בשלב השני.

ירקות ירוקים, ובמיוחד ירקות עליים ירוקים, מיטיבים עם הכבד ומסייעים להמרצת פעילותו. הכלורופיל שמעניק להם את צבעם הירוק, הוא אחד החומרים הטובים ביותר בטבע בכל הנוגע לתמיכה בכבד ובתאי הגוף לפעולות ניקוי רעלים. הירקות והעלים הירוקים עשירים בנוגדי חמצון, בוויטמינים מסוג C, A, K, B, ובחומצה פולית. הם עתירי מינרלים: ברזל, סידן, מגנזיום, מנגן, סלניום, אבץ ועוד, דלים בשומן ובפחמימות ועשירים בחלבון ובסיבים תזונתיים. בנוסף לכל אלו, הם מסייעים בניקוי המעיים משאריות מזון ורעלים.

ירקות ירוקים עליים בכלל וכרוב בפרט, יסייעו לפעילות הכבד ויתרמו לבריאותכם ולחיוניותכם.

לפניכם כמה מתכונים ירוקים, טעימים, בריאים ומנקים:

מרק תרד ירוק ומנקה

מצרכים (ל-2 מנות):

  • 1 כוס עלי תרד
  • 1 אבוקדו קטן קלוף
  • 1 כוס מים
  • ½ לימון סחוט
  • 1 גבעול סלרי
  • 1 בצל סגול קטן
  • 1 ס”מ ג’ינג’ר טרי
  • ¼ כפית מלח הימלאיה
  • קורט פלפל שחור
  • זרעים וגרעינים לקישוט (דלעת, חמנייה)
  • אפשר להוסיף תבלינים: פפריקה, צ’ילי חריף, כמון, כוסברה יבשה, שום ועוד.

אופן ההכנה:

ערבבו את כל המצרכים מלבד הגרעינים בבלנדר וטחנו למרקם אחיד. הגישו בקערה וקשטו בזרעים ובגרעינים.

מיץ כרוב מרענן

מצרכים:

  • 1 חתיכה של כרוב לבן בגודל אגרוף
  • 1 תפוח
  • 2 ענפי סלרי
  • חתיכה קטנה (2 ס”מ) של ג’ינ’גר טרי
  • חתיכה קטנה (2 ס”מ) של שורש כורכום טרי
  • ½ לימון עם קליפתו.

אופן ההכנה:

סחטו את כל המרכיבים במכונת מיצים קשים. מיץ זה עשיר בחומרים הממריצים את פעולת הכבד ומייעלים את מערכת העיכול ואת מערכת השתן.

כרוב כבוש ביתי

מצרכים:

  • 2  ראשי כרוב לבן / אדום (ראשים בינוניים) טריים ואורגניים
  • 2.5 כפות מלח אטלנטי
  • 1/4 כוס מים

הכנת הבסיס:

  • הסירו את ליבת הכרוב (החלק הקשה). נסו לשמור אותו שלם.
  • הסירו 2-3 עלים עליונים של הכרוב, נסו לשמור אותם שלמים.
  • קצצו את הכרוב לחתיכות קטנות במעבד מזון או בעזרת סכין.
  • הניחו בקערה גדולה, שפכו את המלח ואת המים על הכרוב ולושו אותו בחוזקה. הסוד בכרוב כבוש טמון ב”עיסוי” שאתם מעניקים לו. הכרוב מוכן כאשר הוא מתחיל להגיר נוזלים.
  • הניחו לכרוב לשהות בקערה כשעתיים ולאחר מכן הוסיפו את תערובת התיבול. הכניסו את הכרוב לצנצנת זכוכית מעוקרת בעלת מכסה אטום לחלוטין ודחסו אותו פנימה ככל האפשר. תנו למי הכרוב לעלות מעלה ולהציף את הכרוב.
  • כסו את הכרוב בעלים השלמים שהסרתם בהתחלה. הניחו מעליהם את ליבת הכרוב ובעדינות אך בעוצמה סגרו את מכסה הצנצנת כך שייווצר לחץ על הכרוב.
  • הניחו בחוץ במקום חמים לשלושה ימים, והכרוב מוכן.
  • הסירו את העלים שהנחתם למעלה ושמרו את הצנצנת במקרר.
  • ניתן להוסיף לכרוב ירקות, אצות, צמחי מרפא ותבלינים.

כרוב כבוש חריף

המצרכים:

  • 2 גזרים חתוכים לפרוסות
  • 6 שיני שום
  • 2 גבעולי בצל ירוק קצוצים לחתיכות גדולות
  • 2 כפיות כורכום
  • 1 כפית פלפל שחור גס
  • 1.5 כפית זרעי חרדל
  • חופן עלי דפנה
  • 2 פלפל אדום חריף “צ’ילי” חתוך לפרוסות

אופן ההכנה:

הוסיפו את כל המרכיבים הללו אל הכרוב הכבוש.