על קצה המזלג – חמאה מזוקקת עם מרווה
מאת: אורי מאיר צ'יזיק
אמנם המרווה היא צמח מאכל ומרפא חשוב ביותר, אך כמו שנראה מהכותרת – פה היא רק התוספת ובחלק המרכזי אכתוב על דווקא החמאה המזוקקת. אנחנו בעיקר מכירים את החמאה המזוקקת כ"גהי", המשמש במטבח ההודי. אך בכל אקלים חם, בו נאכלו מוצרי חלב, הייתה גם חמאה מזוקקת. באזורנו היא נקראה סמנה. חמאה זו מכילה רק את שומן החלב, לאחר שהוצאו ממנה שאריות החלבון, המים והסוכר. אחד מיתרונותיה של הסמנה הוא שהיא משתמרת לאורך זמן רב מאוד, ללא צורך בקירור.
הסמנה שימשה לאורך ההיסטוריה, לבישול ולמאכל במקום שמן. מכיוון שהיא נשרפת בטמפרטורה גבוהה מאוד, היא נוחה לשימוש בבישול. במקביל, יוחסו לה תכונות מרפאות רבות. היא שימשה בטקסים דתיים ומומחים אף טוענים שהיא מורידה את רמת הכולסטרול בדם. באזורנו, היו מתבלים את הסמנה בדרכים שונות, כדי להעלות את ערכה הבריאותי ובמתכון הבא היא מתובלת באחד מצמחי המרפא החשובים באזורנו – המרווה.
חמאת מרווה מזוקקת (סמנה/גהי)
חמאת מרווה מזוקקת מתאימה לבישול, לטיגון, לאפייה ולהעשרת רטבים שונים. תוספת של שיני שום למתכון תהפוך את החמאה לחמאת שום ומרווה.
מרכיבים:
200 גרם חמאה לא מלוחה
מספר עלי מרווה
חצי כפית מלח
אופן ההכנה:
ממיסים את החמאה על אש נמוכה בסיר קטן.
אחרי שהחמאה נמסה, מוסיפים לבשל עוד כעשרים דקות על סף רתיחה.
לאחר עשרים דקות מוציאים את החומר הצף, שופכים את החמאה לצנצנת זכוכית ומשאירים בסיר את המשקעים שהצטברו שם.
מוסיפים לצנצנת את עלי המרווה ואת המלח ומערבבים.
שומרים במקרר בקיץ ועל השיש בחורף.