משפחה: מורכבים, Compositae) Asteraceae).
שמות משלימים: ארטישוק תרבותי, קנרס, Artichoke, Cardoon, ח'ורפיש / חרשוף (ערבית).
חלק בשימוש: עלים וגבעולים.
רקע כללי:
הארטישוק הוא צמח קוצני רב שנתי, הנמנה על משפחת המורכבים. החלק המוכר לאכילה הוא למעשה הפרח (מצעית התפרחת), בעוד שהעלים מוכרים יותר בשימושיהם הרפואיים והם בעלי טעם מר מודגש הרבה יותר.
הארטישוק הוא אחד מהצמחים העתיקים ביותר בעולם בשימושיו הרפואיים והקולינריים. השימושים הרפואיים לעלי הארטישוק היו ידועים עוד במצרים העתיקה ובתקופת רומי ויוון העתיקות, לטיפול בצהבת, מחלות פרקים, בעיות עיכול שונות, אבנים בדרכי השתן ועוד. בתקופות מאוחרות יותר, עלי הארטישוק כבר היו מוכרים בשימוש להגברה של תהליכי עיכול וספיגה, לטיפול במחלות כבד שונות וכן להורדה של רמות שומנים וסוכר בזרם הדם. מחקרים שונים שנעשו עם הצמח מאששים חלק מן השימושים המסורתיים הללו.
רכיבים עיקריים ידועים:
Caffeic acid derivatives (cynarin), chlorogenic acid, sesquiterpene lactones, (cynaropicrin), flavnoids (Apigenin 7-O-glucuronide, scolymoside, luteolin, sesquiterpene glycosides, cynardoside / luteolin-7-O-glycoside) sterols, Polysaccharides (Inulin).
תכונות רפואיות עיקריות:
- משפר פעילות כבד ותהליכי עיכול וספיגה (Digestive & Hepatic tonic).
- מגביר ייצור והפרשת מרה (Choleretic & Cholagogue).
- משקם רקמות כבד פגועות (Hepatoprotective).
- מפחית רמות שומנים בדם (Hypocholesterolemic).
- מטהר דם (Depurative).
- נוגד חמצון (Anti-Oxidant).
- מפחית רמות סוכר בדם (Hypoglycemic).
תכונות רפואיות משניות:
- אנטי עוויתי (Antispasmodic).
- משתן קל (Diuretic).
- נוגד בחילה (Antiemetic)
- אנטי מיקרוביאלי (Antimicrobial).
התוויות ושימושים רפואיים עיקריים:
- ספיגה לקויה במערכת העיכול הגורמת להפרעות שונות כגון: גזים, נפיחות לאחר ארוחה, עייפות לאחר הארוחה, כאבי בטן, מעי רגיז (IBS), קושי בעיכול חלבונים, ספיגה לקויה של ויטמינים ועוד.
- תת חומציות של הקיבה.
- דלקות של הכבד (Hepatitis).
- טיפול לשיקום הכבד במקרים של מחלת הנשיקה (Mononucleosis).
- תמיכה ושיקום הכבד במקרים של שחמת הכבד (Cirrhosis).
- כחלק מטיפול לניקוי וטיהור הגוף מרעלים.
- תמיכה בפעילות מערכת העיכול והכבד בזמן טיפולים אונקולוגיים, בפרט במקרים של גידולים בכבד.
- טיפול ברמות גבוהות של סוכר ושומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים).
- אנמיה, לרבות אנמיה בהיריון, על רקע של חסר בספיגת ברזל.
- טיפול במקרים של חוסר תיאבון וכן במקרים של אנורקסיה.
- עצירות וצואה יבשה וקשה.
- כחלק מטיפול בכבד שומני.
התוויות ושימושים רפואיים משניים:
- טיפול בחמרמורת / הנגאובר לאחר שתיית אלכוהול מופרזת (Hangover).
- פריקת חום במקרים של חום גבוה לאורך זמן (כמו למשל במחלת הנשיקה).
- דלקות כרוניות של העור והמפרקים, בעיקר כאשר תופעות אלו מקושרות לעומסים מטאבוליים ולהצטברות רעלים בגוף.
התוויות נגד ואזהרות:
- עקב הטעם המריר המודגש – לא מומלץ במקרים של עודף חומציות בקיבה, במקרים של כיבי קיבה וצרבות.
- יש להיזהר בשימוש במקרים של אבנים ומחלות חסימתיות של כיס המרה.
- היריון: ניתן לשימוש זהיר, החל מהטרימסטר השני ואילך.
- הנקה: ניתן לשימוש.
מינונים מומלצים ואופן השימוש:
- טינקטורה 1:3: 15-40 מ"ל לשבוע, כחלק מפורמולה.
- תמצית יבשה סטנדרטית 5% cynarin: במינון 1000-2000 מ"ג ליום.
- מיץ טרי הנסחט מהעלים: 2-4 כפות ליום.
- צמח יבש: אינו מומלץ לשימוש בבישול או בחליטה, עקב הטעם המר המודגש.
אנקדוטות לגבי ארטישוק:
- ניתן להשתמש במיץ הטרי העשיר של העלים והגבעולים (סחיטה בדומה למיץ עשב חיטה). כמו כן, ניתן לשמר את המיץ ע"י הוספה של 30% אלכוהול.
- המינונים המקובלים לשם הורדה של רמות סוכר ושומנים בזרם הדם, הינם גבוהים יחסית, כפי שעולה ממחקרים קיימים. במקרים אלו מומלץ להשתמש גם במיצוי היבש של הצמח, המבטיח אחוז וריכוז גבוה של חומרים פעילים.
- מחקרים שונים אשר נעשו עם הצמח הראו את השפעתו החיובית להורדת רמות הכולסטרול בדם וכן את השפעתו לעיכוב מנגנונים שונים הקשורים בהיווצרות של טרשת עורקים.