הניקוי השלם, תוכנית שלושת השלבים, ימים 14-13 - bara

הניקוי השלם, תוכנית שלושת השלבים, ימים 14-13

ימים 14-13

אנו ביום ה 13 לניקוי ולפני סוף השבוע.

לקראת סוף השבוע אני מצרף לכם שני סרטים נהדרים: FOOD MATTERS, FAT SICK AND NEARLY DEAD, סרטי חובה לכל חובבי המזון הבריא! (עם תרגום)

הסרט ישלח במייל נפרד מאתר שנקרא ג'אמבו מייל (jumbo mail).

בהמשך…

  • מה אנו יכולים לעשות בכדי לשפר את הזיכרון שלנו ואת הפעילות הקוגניטיבית שלנו.
  • מתכוני במיה (אחד הירקות האהובים עלי) ועוד מתכון אהוב עלי במיוחד: דוסה / אידלי. פנקייק מאורז מותסס – בריאות מהודו!

 

במיה

 

שיפור הזיכרון באמצעים פשוטים

היחלשות הזיכרון ובעיות קוגניטיביות אחרות (חוסר ריכוז ומיקוד) הן בעיות שהרבה אנשים מתמודדים עמן או יתמודדו בעתיד. הסברה הנפוצה ברבים היא, כי מדובר בתהליכים טבעיים כתוצאה מזקנה ואין אפשרות לשפר אותם או לנסות למנעם.

אך זה לא מדויק! לתזונה ולאורח החיים שלנו תפקיד חשוב מאד בשמירה על בריאות המוח.  

מוחנו סובל מנזקים של תהליכי חמצון (ראו את המייל הקודם על חמצון ונוגדי חמצון), שמקורם בתזונה לקויה ובחשיפה לרעלים כגון זיהום אוויר, מים מזוהמים, תוספים כימיים במזון ועוד וכן מתח נפשי. בנוסף, מוחנו סובל מזרימת דם שאינה מיטבית אל המוח כתוצאה מחוסר פעילות גופנית ומתזונה המשפיעה לרעה על רמת קרישיות הדם וכפועל יוצא על זרימתו אל המוח.

מה אפשר לעשות?

תזונה למוח: בכדי לשמור על בריאות המוח אנו נדרשים להקפיד על תזונה בריאה באופן כללי. אם נקפיד על עקרונות התזונה הבריאה והמגוונת, הנקייה מרעלים אנו נעצים את בריאות המוח לאורך זמן.

מזונות שראוי ורצוי להקפיד עליהם באופן מיוחד:

חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 – דגי ים צפוני (סלמון, מקרל, קוד, בקלה), אגוזי מלך, זרעי צ'יה, זרעי פשתן, עלים ירוקים.

שומנים בריאים מן הצומח – שמן קוקוס, אבוקדו, שומשום (וטחינה), שמן זית, שקדים ואגוזים, זרעי דלעת וחמנייה… במינון הנכון!

נוגדי חמצון – ראו את המייל בנושא זה.

ברוקולי, כרוב, כרובית – עשירים בכולין.

מגנזיום – חשוב לבריאות המוח ונמצא בשפע בחומוס, בעדשים ובשעועית, וכן בעלים ירוקים.

אכלו לפחות כשליש ממזונכם בצורתו הטרייה והנאה (לא מבושלת) בפרט ירקות ופירות העשירים בכול מה שהמוח זקוק לו. תיהנו מאכילת מזונות מותססים, הם תורמים למערכת העיכול את החיידקים הטובים הנחוצים לבריאות כללית ולבריאות המוח.

הימנעו מאכילת סוכרים פשוטים – הם קשורים לתהליכי חמצון ברקמות ובתאים במוח.

תבלינים – השתמשו בתבלינים טריים ובריאים כמו פפריקה, כורכום, כמון, אורגנו, רוזמרין, טימין ועוד. כולם עשירים בנוגדי חמצון ובחומרים אחרים החשובים לבריאות המוח.

צמחי מרפא מועילים: ישנם שלושה צמחי מרפא שנחקרו בהקשר של שיפור זרימת הדם למוח ותמיכה במערכת העצבים, המכילים נוגדי חמצון עוצמתיים לרקמת המוח: בקופה (Bacopa monnieri), גינקו (Ginkgo biloba), וגוטו קולה (Centella asiatica). את כולם אפשר ליטול בצורה של כמוסות או תמצית נוזלית (ניתן לרוכשם בברא צמחים). ראו מחקרים על צמחים אלו [1]. צמחים חשובים אחרים: תה ירוק, כורכום, רוזמרין, ג'ינג'ר.

שמנים אתרים: ישנם שמנים אתרים רבים המועילים לבריאות המוח. רצוי ומומלץ להשתמש במבער שמנים פשוט ולתת לארומה למלא את החדר / חדר העבודה. השמנים המומלצים: רוזמרין, קורנית, כוסברה, קינמון, מנטה, ג'ינג'ר, אורן. מומלץ לבדוק איזה ריח מתאים לכם לפני הקנייה ולשלב 2 או 3 לכל היותר.

 

פעילות פשוטות אחרות היעילות ביותר לשיפור הזיכרון:

  • פעילות גופנית – מגבירה זרימת דם למוח ואת הזנת תאי המוח ברכיבי תזונה חיוניים ובנוגדי חמצון  
  • חשיפה לשמש – מעוררת יצור ויטמין D החשוב לשיפור תפקודי זיכרון ותפקודים מוחיים נוספים
  • אמנו את המוח, תרגלו את המוח – משחקי זיכרון,  מחשקי חשיבה וכו'.
  • הקפידו על שינה תקינה, הרפיה ומנוחה.

 

במיה

במיה בעונתה היא ירק נפלא ומתאים ביותר לזמן ניקוי רעלים, בזכות שפע החומרים התזונתיים שהי מכילה. ניתן להשתמש גם בבמיה קפואה מחוץ לעונה. האיכות הבולטת בבמיה היא הריריות שבה, שמקורה מחומרים מוצילגנים (ריריים) פוליסכרידים. אלו הם סיבים מסיסים ותרומתם לבריאות מערכת העיכול גדולה מאחר והם מלחלחים את המעיים, מעודדים את הפריסטלטיקה (תנועת המעיים) ומשפרים יציאות. במיה עשירה ביותר בסיבים תזונתיים המשפרים את פעילות המעיים החשובה כל כך בזמן ניקוי. במיה עשירה בויטמינים כמו ויטמין C, E, A, עשירה בחומצה פולית, בויטמיני B (B3, B2, B1, B6), וכן עשירה במינרלים כמו מנגן, מגנזיום, סידן. לפירוט מלא של ערך תזונתי: לחצו כאן!

רבים חוששים מהכנת תבשילים עם במיה, אך זה הוא אחד הירקות הטובים והקלים לבישול.

למגוון מתכונים טבעונים של במיה: לחצו כאן!

 

שני מתכוני במיה, קלים להכנה ומתאימים לזמן ניקוי (אינם כוללים סולניים ומיעוט תבלינים).

במיה ברוטב צ'ימיצ'ורי

מצרכים:

  • 1/2 ק"ג במיה. (קטמו את קצוות הבמיה מבלי לפגוע בה).

צ'ימיצ'ורי:

  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1/2 כוס כוסברה קצוצה
  • כמה גבעולי נענע קצוצים. אפשר להוסיף: בזיליקום / שמיר / קייל.
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1 פלפל חריף אדום טרי או יבש או פלפל ירוק חריף (לפי הטעם)
  • מלח לפי הטעם.
  • 2 כפות חומץ תפוחים אורגני.
  • עלי אורגנו טריים או יבשים (1 כף).

 

  • אופן ההכנה:
    חממו שתי כפות שמן זית במחבת. כאשר השמן חם, שפכו הבמיה והמשיכו לערבב כשתי דקות על אש גבוהה.
  • כסו את המחבת והניחו.
  • ערבבו את כל חומרי הצ'ימיצ'ורי יחד, תנו לרוטב "לשבת" מעט זמן בכדי שהטעמים יחברו יחדיו.
  • ערבבו הבמיה עם הרוטב.

 
 
במיה ברוטב ירוק

  • מצרכים: 
    1/2 ק"ג במיה. (קטמו את קצוות הבמיה בלי לפגוע בה).

רוטב:

  • 2 בצלים
  • חופן עלי תרד
  • חופן עלי מנגולד
  • 2 קישואים
  • 3 כפות שמן זית
  • מלח על פי הטעם
  • פפריקה מתוקה – 1/2 כפית
  • כמון – 1/2 כפית
  • כורכום – 1/2 כפית
  • 1-1.5 כוס מים או מרק ירקות זך.

אופן ההכנה:

  • חממו שתי כפות של שמן זית במחבת. כאשר השמן חם, שפכו הבמיה והמשיכו לערבב כשתי דקות על אש גבוהה.
  • כסו את המחבת והניחו.
  • חממו את השמן בסיר והוסיפו בצל, קישואים וירוקים. הקפידו לערבב עד שהעלים הירוקים מאבדים מעט נוזלים והירקות מתרככים. הוסיפו המים וסגרו הסיר. הנמיכו את הלהבה.
  • הניחו  לתבשיל לעשר דקות על להבה נמוכה, הוסיפו התבלינים והמלח ועם בלנדר מוט רסקו את המרק. הוסיפו הבמיה, כסו את הסיר ובשלו עוד חמש דקות. כבו את האש.
  • אפשר לקשט בעלי כוסברה טרייה קצוצים לפני ההגשה.

 

דוסה / אידלי. פנקייק מאורז מותסס – בריאות מהודו!

מתכון זה משתמש בעדשים שחורים. אפשר להחליף במאש או בכל סוג עדשים אחר.

מתכון זה מותסס ועל כן איכותו. התססה הופכת את המזון לקל לעיכול.

מצרכים:

  • 1 כוס עדשים שחורים קלופים
  • 3 כוסות אורז
  • 1 כפית זרעי חילבה (אופציונלי)
  • 1 כפית סוכר חום
  • מלח הימליה או מלח אטלנטי
  • שמן זית

אופן ההכנה

  • השרו את האורז במספיק מים לכ-12 שעות.
  • השרו את העדשים יחד עם חילבה במספיק מים ל-12 שעות.
  • לאחר ההשריה, סננו את האורז ואת העדשים ממי ההשריה, שמרו את מי ההשריה בצד.
  • טחנו את האורז ואת העדשים כל אחד בנפרד במעבד מזון, הוסיפו מים ממי ההשריה (או מים רגילים) עד לקבלת מרקם אחיד ונוזלי – סמיך (כמו מרקם טחינה נוזלית). חשוב לטחון את האורז והעדשים למרקם אחיד ללא גושים כלל.
  •  חברו את האורז ואת העדשים לבלילה אחידה. הניחו את הבלילה מכוסה במגבת במקום חם למשך כמה שעות לשם התססה (לפחות 3-4 שעות). אפשר לפתוח כמוסה של פרוביוטיקה (חיידקים טובים) ולהוסיף לבלילה.
  • לאחר התססה, הוסיפו מלח וסוכר.
  • חממו מחבת עם מעט שמן, צקו מתוך מצקת מרק בלילה על המחבת, עגלו וצרו צורה של פנקייק. לאחר כמה שניות הפכו צד.

מומלץ לצרף ממרח / פסטו / תבשיל ירקות לדוסה!