היריון חורף, צמחי מרפא ומה שביניהם
אמנם גם תקופת הקיץ היא תקופה מאתגרת עבור ההריוניות, אך היריון חורף עלול להיות מאתגר אף יותר, מאחר וקיימים למעלה מ- 200 נגיפים (וירוסים) שונים אשר יכולים לגרום להצטננויות ולשפעות בעונה הקרה. ולא זו בלבד, אלא שהסטטיסטיקה מלמדת שנשים לוקות בהצטננות יותר מגברים.
מאת: אורי גידור, הרבליסטית קלינית (B.Sc C.H)
המספר הרב של סוגי הנגיפים השונים אשר מחוללים הצטננויות, הוא הסיבה לאפשרות לחלות מספר פעמים במהלך העונה. הנגיפים תוקפים את הרקמות הריריות באף ובגרון וגורמים לדלקת. בתגובה לכך, ריריות האף והגרון מייצרות כמות גדולה של ריר שמופרש כנזלת, ולכך מתווספים גודש בדרכי הנשימה, כאבי ראש ושרירים, כאב גרון ותחושה כללית רעה.
אומנם הצטננות חולפת בדרך כלל מעצמה תוך שבוע ועדיין לא פותחה התרופה שתמגר כליל את הנגיף, אולם לרפואת הצמחים עשוי להיות מענה מעשי בהחלט. מנקודת המבט של רפואה מסורתית זו, ככל שמערכת החיסון תהיה חזקה יותר, תדירות ההידבקויות תהיה נמוכה יותר. כך גם לגבי חומרת התסמינים ומשך הזמן של המחלה. קיים מגוון רחב של צמחי מרפא שאף נבדקו מחקרית בהקשרים אילו. להלן העיקריים מביניהם:
אסטרגלוס
מהווה אחד מצמחי המרפא החשובים ביותר ברפואה הסינית המסורתית, לפיה מיוחסת לו יכולת הגברה של העמידות והחוסן של האדם, שכוללים גם חיזוק של מערכת החיסון. נעשו עליו הרבה מחקרים שהראו כי הוא ממריץ את מערכת החיסון לייצר תאים חיסוניים מסוגים שונים שנלחמים בחיידקים ובווירוסים. הצמח אף מעכב תהליכי דלקת ובעל פעילות אנטי-אלרגית.
הערך המוסף להריוניות: לאסטרגלוס יש השפעה מחזקת כללית ונהוג ליטול אותו במצבי עייפות ותשישות, גם בתקופת ההיריון וגם לחיזוק כללי בתקופה שלאחר הלידה.
סמבוק שחור
זהו אחד מצמחי המרפא הידועים והנחקרים למניעה ולטיפול בזיהומים ודלקות בדרכי הנשימה העליונות. יש לו איכויות מקררות ומייבשות. לפרחי הסמבוק פעילות אנטי-ויראלית ונוגדת שיעול, מפחיתת גודש וליחה בדרכי הנשימה, ומורידה חום גבוה. פירות ופרחי הסמבוק נחשבים כאידיאליים לטיפול בשפעות והצטננויות, וכן לטיפול במצבים אלרגיים המלווים בגודש במערכת הנשימה העליונה כגון סינוסיטיס וקדחת השחת.
הערך המוסף להריוניות: לפירות הסמבוק פעילות לקסטיבית עדינה מאוד המקלה על עצירויות במהלך ההיריון.
שום
מחקרים מהשנים האחרונות הראו כי השום ממריץ את השגשוג של תאי חיסון (לימפוציטים-T) ומשפר את תגובת הנוגדנים בגוף. השום אף תורם להגברת ספיגת המינרל סלניום הקשור לחיזוק חיסוני ומשפר ירידה תלוית גיל בחיסוניות של הגוף. בשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים בהקשר ליעילות האנטי-מיקרוביאלית רחבת הטווח של השום כנגד מזהמים רבים במערכת הנשימה והעיכול, מה שמחזק את מעמדו המסורתי כאנטיביוטיקה מהטבע.
הערך המוסף להריוניות: השום מאזן רמות כולסטרול, סוכר ולחץ דם – מדדים שעשויים לעלות בתקופת ההיריון.
עלי סרפד
מדובר באחד מצמחי המרפא השימושיים ובעלי טווח הפעילות הנרחב ביותר בספרות צמחי המרפא. הסרפד נחשב כמחזק וכתומך בכלל מערכות הגוף. העלים מזינים מאוד ומכילים חומצות אמינו, קומפלקס ויטמינים (בטא-קארוטן, C, B1, B2, B3, B5, K, חומצה פולית ו-E), מינרלים (סידן, אשלגן, מגנזיום, זרחן, גופרית, צורן, ברזל, מנגן, סלניום ואבץ) ויסודות קורט נוספים וכן הם עשירים בכלורופיל. הזנת הגוף תורמת לחיזוק עמידותו.
הערך המוסף להריוניות: עלי הסרפד משמשים לתמיכה במצבי אנמיה ומשפרים תהליכי פירוק, הטמעה וספיגת נוטריינטים מהמזון. הם מסייעים במצבים של בצקות וורידים תפוחים, דלקות בדרכי השתן ויתר לחץ דם. לאחר הלידה ניתן להיעזר בהם להגברת תנובת החלב בהנקה, לחיזוק השיער ולמניעת נשירה וגם כדי לתגבר בוויטמינים, במינרלים וברכיבי תזונה חיוניים נוספים.
ג’ינג’ר
רפואת הצמחים (herbal medicine) מתווה את הג’ינג’ר לטיפול בהצטננות, בשפעת ושאר מחלות נפוצות של דרכי הנשימה. חריפותו של הג’ינג’ר תורמת לייזוע ועל כן הוא יעיל מאוד להורדת חום גבוה. מחקרים הדגימו את פעילותו נוגדת הדלקת (הוא נמצא כמעכב של אנזימים שלוקחים חלק בתגובה הדלקתית בגוף), והוא אף מונע הפרשת יתר מרקמת הרירית בדרכי הנשימה. אין כמו ספל תה על בסיס שורש ג’ינג’ר טרי בדבש כדי להתחמם ביום חורף קר וכדי להקל על תסמיני הצטננות וגרון כואב.
הערך המוסף להריוניות: מחקרים קליניים הדגימו את השפעתו נוגדת הבחילות וההקאות של הג’ינג’ר ובמצבים אילו הוא אף תורם לשיפור התיאבון. בנוסף, הוא מחזק את פעילות העיכול והספיגה של רכיבי תזונה.
קלנדולה
לפרחי הקלנדולה יש השפעה עדינה, יעילה ומגוונת. מחקרים מצאו כי לשרפים שהפרחים מכילים יש פעילות נוגדת דלקת שמרגיעה רקמות מודלקות, אנטי-ויראלית ואנטי-בקטריאלית, מה שהופך את הקלנדולה לצמח בחירה בטיפול בדלקות זיהומיות במערכת הנשימה (כגון סינוסיטיס, דלקות אוזניים, דלקות גרון ומחלות חורף שכיחות). לפרחים טעם עדין ומיוחד וניתן לחלוט מהם תה רפואי. הערך המוסף להריוניות: הקלנדולה מקלה על בחילות היריון ותורמת לתפקוד תקין של מערכת העיכול במצבים של עצירות, נפיחות בטנית וכובד לאחר ארוחות.
ג’ל אלוורה
הג’ל הנקי המופק מעלי צמח האלוורה נחקר בשנים האחרונות בהקשר של שיפור התפקוד של מערכת החיסון. מחקרים הראו כי צריכתו תורמת להמרצה חיסונית על ידי הפעלת תאי חיסון מסוג מונוציטים, שבולעים ומשמידים מזהמים שחדרו אל הגוף. אולם ההמרצה החיסונית התרחשה גם אצל אנשים בריאים שנטלו את הג’ל ומכך ניתן להסיק כי צריכת ג’ל אלוורה תעזור לחזק את מערכת החיסון גם כצעד מניעתי. בנטילה בתקופת הצטננות הג’ל ירגיע, יסכך ויקל מאוד על גרון כואב ובמקביל יתרום להחלמת הרקמה הדלקתית.
הערך המוסף להריוניות: מלבד היותו מזין מאוד ומשופע ברכיבים תזונתיים כגון חלבונים, חומצת שומן, ויטמינים ומינרלים, ג’ל האלוורה אף יעיל מאוד לטיפול בצרבות ובעצירות בתקופת ההיריון.
התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית של רפואת הצמחים המסורתית והמידע בו אינו התוויתי. יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.