תרפיה באמצעות ריח ושמנים אתריים
ברא בקצרה: חשוב לדעת
רוגע בנשימה אחת: איך ריח משפיע על המערכת העצבית
מה אם הייתה אפשרות להפחית את רמות המתח והסטרס כמעט באופן מיידי – בעזרת ריח? שמנים אתריים עושים בדיוק את זה: הם פועלים ישירות על מערכת העצבים ומסייעים לתחושת הרפיה ורוגע תוך מספר רגעים.
כוחה של נשימה: הריח שמעורר זיכרונות ורגשות
אתם הולכים ברחוב כשלפתע חולף לידכם ניחוח מוכר. אולי זה קפה טרי, אולי בושם ישן, אולי אדמה רטובה אחרי הגשם. לשבריר שנייה, אתם לא כאן – אלא במקום אחר, בזמן אחר. הזיכרון צף בלי אזהרה, מביא איתו תחושה של געגוע, שמחה או שלווה.
זהו כוחו של חוש הריח. מבין כל החושים, הוא היחיד שמסוגל לעקוף את המחשבה המודעת ולחדור ישירות לרגשות ולזיכרונות שלנו.
החוש שמדלג על המחשבה והולך ישר אל הרגש
חוש הריח הוא חוש כימי, המחובר באופן ישיר למערכת העצבית שלנו ומשפיע על תחומים רבים בחיינו. בכל רגע, מבלי שנשים לב, אנו "דוגמים" את האוויר שסביבנו כדי לזהות סכנות, להימנע ממזון מקולקל ואפילו לחוש בנוכחות של אנשים אחרים. אך השפעתו אינה מסתכמת בהיבטים הישרדותיים – הריחות שסביבנו מעצבים את החוויות שלנו, משפיעים על מצב הרוח שלנו ואפילו על הבחירות שאנו עושים כמו בחירת בני זוג. כאשר אנו מריחים משהו, מולקולות הריח נקלטות בקולטנים באף, שמעבירים מסר ישירות למערכת הלימבית, בלי לעבור דרך מרכזי החשיבה הרציונליים. הקשר הישיר בין חוש הריח למערכת הלימבית במוח, אותו אזור שאחראי על רגשות, זיכרונות והתנהגות, מסביר מדוע ריחות יכולים לעורר בנו רגשות עזים בתוך שניות. לכן, לפעמים ריח מסוים משפיע עלינו לפני שאנו אפילו מבינים מדוע.
כל אלו הופכים את חוש הריח ליכולת של ממש, שבעזרתה ניתן לא רק להתחבר לזיכרונות, אלא גם להשפיע על התחושה שלנו כאן ועכשיו, ולעורר תגובות פיזיולוגיות רחבות בעלות השפעה עמוקה.
מהעת העתיקה: מסורת השימוש בריח לריפוי וטקסים
תרבויות עתיקות ברחבי העולם זיהו את כוחם של הריחות והשתמשו בהם לפולחן, ריפוי וטיהור הגוף והמרחב. כתבים היסטוריים ופפירוסים עתיקים מעידים על שימוש בריח באמצעות תשריות, קטורות ובשמים. במצרים העתיקה, שמנים ריחניים שימשו כחלק מתהליך החניטה, בטקסים דתיים, במשחות לריפוי פצעים, וכן כבשמים יוקרתיים שנחשבו לסמל סטטוס בקרב האצולה. עם הזמן, שיטות המיצוי השתכללו, והתפתחו טכניקות זיקוק שאפשרו את הפקת השמנים האתריים המוכרים לנו כיום, המהווים את צורתם המרוכזת והטהורה ביותר של החומרים הארומטיים.
התאמה אישית: שמנים שונים לצרכים שונים
לאורך הדורות, נרקמה הבנה עמוקה באשר להשפעתם המרגיעה, המחממת, המחטאת או המאזנת – של השמנים האתריים בהתאם לאופיו של כל שמן. כך למשל, שמנים כמו אקליפטוס, רווינטסרה ומנטה שימשו לתמיכה במערכת הנשימה ולעידוד תחושת פתיחה והקלה בדרכי האוויר, בעוד ששמנים כמו לבנדר, ילנג ילנג וארז נבחרו במצבים של מתח, עומס רגשי או קושי בשינה – בזכות יכולתם לעודד הרפיה, רגיעה ושקט פנימי. במעגלי החיים הנשיים, שמנים כמו מרווה מרושתת, גרניום, ורד ויסמין ליוו נשים בתקופות של שינויים, חוסר איזון וצורך בתחושת יציבות והרמוניה.
מחקר עדכני: המדע בוחן את השפעת השמנים האתריים
בעוד שהידע בדבר השפעתם של שמנים אתריים עבר מדור לדור, המדע המודרני שואף לבחון את השפעתם בתנאים מבוקרים ולבסס את השימוש בהם על ראיות מחקריות.
כך למשל, מחקר שפורסם בשנת 2021 ב-International Journal of Nursing Practice מצא כי שאיפת שמן לבנדר הפחיתה מדדי חרדה פיזיולוגיים בקרב מטופלים לפני ניתוח לב פתוח – עדות להשפעה אפשרית על מערכת העצבים במצבים של סטרס.
בתחום הנשימה, מחקר שפורסם ב-2010 ב-Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine מצא כי שימוש בשמן אקליפטוס הפחית שיעול ושיפר תסמיני דלקת בקרב מטופלים עם זיהומים בדרכי הנשימה העליונות.
מחקר נוסף, שפורסם בשנת 2018 ב-Journal of Obstetrics and Gynaecology Research, בחן את השפעת עיסוי עם שמן גרניום על נשים הסובלות מתסמונת קדם-וסתית (PMS), ומצא שיפור מובהק בתסמינים הפיזיים והרגשיים.
גם בפן הרגשי הרחב יותר, מחקר משנת 2012 מצא כי נשים לאחר לידה שהריחו תערובת של שמני ורד ולבנדר דיווחו על שיפור משמעותי במדדי הרווחה הנפשית – בהשוואה לקבוצת ביקורת.
הכימיה שמאחורי התחושה: מונוטרפנים ואסטרים
הרכיבים הפעילים שבשמנים האתריים, הנוצרים באופן טבעי בחלקי הצמח השונים ומשמשים אותם להגנה, תקשורת ולמשיכת מאביקים – הם מלקולות קלות, מהירות ונדיפות, בעלות יכולת חדירות גבוהה, והם אלו המעניקים לכל שמן את תכונותיו הייחודיות – הניחוח, האופי, רמת הנדיפות והשפעתו על הגוף והנפש.
המונוטרפנים והאסטרים מהווים את הרכיבים הפעילים הנפוצים ביותר. מונוטרפנים הם מולקולות קלות ונדיפות במיוחד, השייכות לניחוחות רעננים, הדריים או עציים, והם נפוצים בשמנים כמו תפוז, לימון, אשכולית ורוזמרין. הם ידועים כמעוררים וממריצים, ולכן יכולים לתרום לתחושת רעננות, בהירות ומיקוד.
לעומתם, אסטרים מעניקים לשמנים ניחוחות רכים ופרחוניים, הם מצויים בשמנים כמו לבנדר, ברגמוט ומרווה מרושתת, ותורמים לתחושת שלווה והרפיה.
השילוב בין מולקולות מונוטרפנים ואסטרים מאפשר יצירת איזון עדין בין רעננות והרפיה, ולכן הם משתלבים היטב בשגרת היום – בין אם לתחושת ריכוז ועירנות בבוקר, או לרוגע ואיזון רגשי בסוף היום.
איך משתמשים בשמנים אתריים? שלוש דרכים עיקריות
הדפה במבער או בדיפיוזר היא אחת השיטות הנפוצות להפצת ניחוח השמנים בחלל החדר. ניתן להוסיף מספר טיפות שמן אתרי לקערית מים/מלח גס במבער חרס או לתוך דיפיוזר חשמלי, המסייע בפיזור חלקיקי השמן באוויר. שיטה זו יוצרת אווירה נעימה בחלל, יכולה לתרום לתחושת רעננות, רוגע או חידוד הריכוז – בהתאם לסוג השמן שנבחר.
מלח הרחה משמש כדרך ניידת ואישית ליהנות מהארומה של השמנים לאורך היום. ניתן למלא בקבוקון קטן (10 מ"ל) במלח גס ולטפטף לתוכו כ-30 טיפות שמנים אתריים לבחירתכם. כאשר יש צורך בתחושת איזון או רענון, פשוט מריחים את הבקבוקון תוך כדי מספר נשימות עמוקות.
תידור היא שיטה המשלבת את הנחת השמנים באזורים ממוקדים בגוף או בחלל. ניתן לטפטף טיפה על פינת הכרית לפני השינה, למרוח נקודתית על דופק כף היד, או להניח טיפה על חפץ אישי כמו צעיף או בגדים, כך שהניחוח מלווה לאורך זמן ויוצר חוויית ריח אישית וממוקדת.
תערובת מרגיעה במבער – הוראות הכנה
-
נמקם את המבער בחלל שקט ונעים
-
נמלא את קערית המבער במים או מלח גס
-
נטפטף 3 טיפות מכל שמן: ילנג-ילנג, לבנדר ותפוז
-
נדליק נר מתחת למבער
יתקבל ניחוח מרגיע, מתקתק עם נגיעה פרחונית מרוממת. כל שנותר הוא להתרווח, לקחת נשימה עמוקה ולתת לארומה העדינה לחלחל פנימה.
השימוש בשמנים אתריים מאפשר לנו לרתום את כוחם של הריחות, ולשלבם בדרך טבעית, פשוטה ונגישה לשיפור ההרגשה בכל זמן שנבחר.