על קצה המזלג – סלט נבטים מיוחד
מאת: אורי מאיר צ’יזיק
בחורף שוב נצבעים השדות, צידי הדרכים והגינות הנטושות במגוון גוונים של ירוק. ירוק שאינו רק יפה, אלא גם אכיל, טעים ובריא מאוד. רבים מהם נראים לנו כעשבים שוטים, אך אפשר לעשות בהם שימוש במטבח. לא רק שימוש, אלא שלצמחי הבר שסביבנו יש גם ערך תזונתי רב ובהרבה מקרים, ערכם התזונתי עולה על הירקות התרבותיים. תרבות הליקוט של צמחי-הבר היא מסורת שנשתמרה במשך אלפי שנים, מאז היו אבותינו ציידים-לקטים וכל מזונם היה מלוקט. לא צריך ללכת רחוק – בכל גינה צצים כעת נבטים של גדילן, סרפד, חלמית, חרדל ועוד…
אפשר פשוט ללקט אותם ולאכלם טריים. מאוחר יותר בעונה, כשהנבטים הופכים לצמחים בוגרים, אפשר להכין מהם מטעמים מבושלים ומאפים. הנה מה שאפשר לעשות במטבח עם הנבטים הראשונים שצצים אחרי הגשם, בדיוק עכשיו בתחילת החורף. על ערכו התזונתי והרפואי של כל אחד מהם עוד נכתוב בהמשך העונה כשיהיו לצמחים בוגרים.
סלט נבטי העלים הראשונים של תחילת החורף
רכיבים:
נבטי גדילן, חלמית, חרדל, סרפד…..
בצל ירוק
מלפפון
חצי לימון סחוט
מלח ופלפל
שמן זית
הוראות הכנה:
מערבבים בקערה את הנבטים והירקות
מוסיפים מיץ מחצי לימון, מלח ופלפל לפי הטעם ומערבבים.
מזליפים מעט שמן זית ומגישים טרי.
לגיוון: אם אתם במקרה מלקטים ביער אורנים, חפשו את אורן הצנובר, פצחו כמה גרעיני צנובר ויש לכם תוספת טעימה לסלט.