על קצה המזלג – קציצות חמוצות על עלי גפן
מאת: אורי מאיר צ’יזיק
ריחת הגפן נקראת סמדר. בשיר “ניצנים נראו בארץ”, שמילותיו לקוחות משיר השירים, ריח פריחת הסמדר מסמל את בואו של האביב – “הַגְּפָנִים סְמָדָר נָתְנוּ, נָתְנוּ רֵיחָם”. סוכות גפנים, היוצרות צל או חופה שמתחתיה אפשר לשבת, הן מראה שכיח בנוף הארץ ישראלי. בכל מקום בעונה זו אפשר למצוא עלי גפן צעירים וטעימים. אפשר לאכול עלים חמצמצים אלו חיים ואפשר גם לכבשם או לבשלם.
אנחנו מכירים בעיקר את עלי הגפן הממולאים, שמשמרים מהקיץ לשאר עונות השנה וכן את השימוש בתבשילים שונים, אך לעלי הגפן שימושים נוספים מעבר לתזונה – על פי המסורת הם שימשו לחבישת פצעים ואכילתם או חליטה מהם שימשה לטיהור הדם.
קציצות חמוצות
הקציצות החמוצות הן תוספת טעימה לכל ארוחה, וחמיצותן מסייעת לתהליך העיכול.
מרכיבים
1/2 ק”ג בשר כבש או בקר טחון טרי
חופן עלי גפן צעירים
1/2 בצל לבן
2 כפות סומק טחון
1/4 כוס צנוברים
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה
חולטים את חופן עלי הגפן במים רותחים במשך כמה דקות.
קוצצים את הבצל ואת עלי הגפן החלוטים במעבד מזון או בסכין חד מאוד.
מוסיפים את יתר המרכיבים ומערבבים.
מבשלים במשך 15 דקות במרק ריג’לה (רגלת הגילה) או אופים בתנור במשך עשרים דקות בחום של C200.