Creatine Kinase Ck הוא אנזים המצוי בלב, במוח, בשרירי השלד וברקמות נוספות. כמות קטנה של אנזים CK נמצאת תמיד בדם (המגיע בעיקר מפירוק שריר). האנזים נמצא בצורה שונה בשלושה אתרים בגוף:
1. CK-MM- בשרירי השלד ובלב (מהווה כ 95% מכלל ה-ck).
2. CK-MB – בעיקר בשריר הלב.
3. CK-BB- בעיקר במוח ובשרירים חלקים.
לפי המיקום שבו נמצאים רמות גבוהות של האנזים ניתן להבדיל בין שבץ, התקף לב, או נזק לתאי שריר. בדיקת CK בדם הינה בדיקה שגרתית לאנשים שעברו התקף לב. כאשר חולה מגיע עם כאב בחזה או סימנים ותסמינים של התקף לב (פגיעה חמורה בשריר הלב) לחדר המיון, מתבצעת בדיקה זו שלוש פעמים במרווחי זמן של 4 – 6 שעות, אז מתחילות רמות האנזים לעלות, ומגיעות לשיאן תוך 18 עד 24 שעות. תוך יומיים או שלושה חוזרות רמות האנזים לתקנן. בדיקה של CK בדם תתבצע גם בתלונה של כאבי שרירים וחולשה.
ערכים תקינים:
גברים: בין 17 ל-148 יחידות לליטר.
משמעות ערכים גבוהים:
רמות גבוהות של CK בדם או העולות בהתמדה מבדיקה לבדיקה לרוב מצביעות על נזק שנגרם ללב או לשרירים אחרים. רמות גבוהות של CK (בדרך כלל ללא תסמינים מובהקים) יכולות להצביע על כך ששרירי הגוף היו תחת עומס רב. אם ישנו חשש להתקף לב ורמות האנזים הן גבוהות, יש לבצע בדיקות מוגדרות יותר (טרופונין או CK-MB) כדי לוודא פגיעה בלב. רמות מוגברות יופיעו גם אצל אנשים בעלי מסת שרירים מפותחת, וספורטאים העוסקים באימון גופני אינטנסיבי. פגיעות בשרירי הגוף כתוצאה מנפילה, תאונה, ניתוח או פציעת ירי ושימוש בתרופות שונות (בעיקר תרופות להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים) מעלים את רמות CK בדם גם כן.
משמעות ערכים נמוכים:
רמות CK בדם יורדות בתחילת ההיריון.
**יש לפנות אל הרופא המטפל ולדון עמו בתוצאות שהתקבלו. משמעות התוצאות תלויה בסיבות בגינן הופנה המטופל לביצוע בדיקה זו**