מהות:
TSH הוא הורמון המופרש מבלוטת יותרת-המוח (היפופיזה) שתפקידו לגרום לבלוטת התריס להפריש את ההורמונים T3 ו- T4 שאחראים על קצב ניצול האנרגיה בגוף. אצל אדם בריא יופרש TSH ביחס הפוך לרמות T3 ו-T4. כאשר הרמה של הורמוני בלוטת התריס (T3, T4) יורדת מעט, תגבר הפרשתו של TSH על מנת להגביר את קצב ייצור ההורמונים בבלוטה. כאשר רמת הורמוני בלוטת התריס עולה מעט, תדוכא הפרשת TSH ורמתו בדם תרד. כך מובטחת רמה תקינה של הורמוני בלוטת התריס בדם.
מטרת הבדיקה:
הבדיקה נועדה לאבחן הפרעות בתפקוד בלוטת התריס לשם התאמת טיפול במקרים של תת פעילות או עודף פעילות של הבלוטה בייצור הורמוני הבלוטה. הבדיקה מסייעת גם באבחון בעיות פוריות בקרב נשים. מקובל לבצע בדיקה זו כאשר מופיעים תסמינים של הפרעות בתפקוד בלוטת התריס, כגון תסמינים של פעילות יתר: אי סבילות לחום, ירידה במשקל, דופק לב מוגבר, עצבנות, נדודי שינה וקוצר נשימה, או תסמיני תת-פעילות בלוטת התריס: עייפות, חולשה, עליה במשקל, דופק איטי ואי סבילות לקור. בדיקת TSH נערכת כחלק משגרת הבדיקות אותן עוברים ילודים, נשים בגיל המעבר (המועדות יותר להפרעות בתפקוד בלוטת התריס), אנשים המדווחים על עייפות קיצונית וכלל האוכלוסייה לאחר גיל 60.
ערכים תקינים:
5.5- 0.35
משמעות ערכים גבוהים:
רמות גבוהות של TSH בדם מצביעות בדרך כלל על תת פעילות של בלוטת התריס כתוצאה מכשל של הבלוטה. כלומר, בלוטת יותרת המוח מפרישה יותר TSH אל זרם הדם – בניסיון לעודד את בלוטת התריס להגביר את הייצור של הורמוני T3, T4. במקרים נדירים, רמות גבוהות של TSH בדם הן תוצאה של בעיה בבלוטת יותרת המוח, כגון: גידול המשבש את ויסות רמות TSH.
משמעות ערכים נמוכים:
רמות נמוכות של TSH בדם מצביעות על פעילות יתר של בלוטת המגן. הן עלולות גם להצביע על נזק בבלוטת יותרת המוח, המונע את הפרשת ההורמון TSH. ערכים נמוכים של TSH בדם עלולים להיות תוצאה של מינון יתר של תרופה לתת פעילות בלוטת התריס או שימוש בתרופות אחרות, מתח רב, ומחלות קשות.
**יש לפנות אל הרופא המטפל ולדון עמו בתוצאות שהתקבלו. משמעות התוצאות תלויה בסיבות בגינן הופנה המטופל לביצוע בדיקה זו**