השתנן / אוריאה הינו תוצר הפירוק העיקרי בחילוף החומרים של החלבונים. זוהי הצורה כימית בה מופרש חנקן ע"י הגוף בשתן. השתנן נוצר בכבד מאמוניה ופחמן דו חמצני. הבדיקה מודדת את כמויות חנקן השתנן בדם, ונועדה לבחון תפקודי כליות ולפקח על יעילות טיפולי הדיאליזה לחולי כליות (הכליות אחראיות בלעדית על פינוי החנקן מהגוף). מקובל לבצע בדיקה זו כאשר קיימות תלונות על בעיית בריאות בלתי מוגדרת, או על מנת לבחון את תפקוד הכליות לפני מתן תרופות מסוימות.
ערכים תקינים:
20- 7 מיליגרם לדציליטר.
משמעות ערכים גבוהים:
רמות גבוהות של שתנן בדם מצביעות לרוב על תפקוד לקוי של הכליות, אך גם יכולים לנבוע ממצבי בריאות רבים אחרים המפחיתים את זרימת הדם לכליות ועלולים להעלות את רמות השתנן, כגון, כשל לבבי, הלם, מצוקה נפשית, התקף לב או כוויות חמורות. חסימות בדרכי השתן והתייבשות מעלים אף הם את רמות השתנן בדם. הרמות עולות עם הגיל וכמות החלבון המצוי בתזונה.
משמעות ערכים נמוכים:
רמות נמוכות של שתנן אינן נפוצות, ובדרך כלל אינן סיבה לחשש בריאותי. רמות נמוכות נצפות במקרים של דלקת כבד חריפה, תת תזונה כללי ובפרט תזונה דלה בחלבון, או שתיית יתר של נוזלים אך אינן משמשות לצורך אבחון וניטור בעיות אלה. במהלך תקין של הריון יש רמות נמוכות של שתנן וכן אצל תינוקות וילדים קטנים.
**יש לפנות אל הרופא המטפל ולדון עמו בתוצאות שהתקבלו. משמעות התוצאות תלויה בסיבות בגינן הופנה המטופל לביצוע בדיקה זו**