עקב עומס הזמנות על האתר, ייתכנו עיכובים בזמני המשלוח קונים ב 400 ש"ח ומקבלים במתנה 100 ש"ח בהתאם לתקנון תוכן לחיזוק הגוף והנפש מהיום קונים יותר משלמים פחות, הנחת כמות על מגוון מוצרים נבחרים באתר

כך ויטמין C ו-D עוזרים לשמור על בריאותנו

מהי תרומתם של ויטמיני C ו-D לבריאותנו? כיצד הם משפיעים על ההגנה הטבעית ומדוע המודעות אליהם עולה דווקא בתקופה זו? אסף קורן, נטורופת והרבליסט קליני, סוקר את המחקרים החדשניים בתחום.

 

מערכת החיסון שלנו מורכבת מקומפלקס של תאים, תהליכים וכימיקלים טבעיים שעובדים במשולב, ובכל עת פועלים להגנה על הגוף מפני פלישת מזהמים, כולל וירוסים/נגיפים, חיידקים וטפילים שונים – זוהי בעצם מערכת ההגנה הטבעית של הגוף שלנו.

לכן שמירה על מערכת חיסון בריאה לאורך כל השנה היא המפתח למניעת זיהומים ומחלות. הקפדה על אורח חיים בריא, על ידי בחירת מאכלים מזינים, פעילות גופנית וכמובן שינה מספקת – הם הדברים החשובים ביותר לשם תמיכה במערכת ההגנה הטבעית של הגוף. כמו כן, מחקרים מצביעים על כך שויטמינים מסוימים, כגון ויטמיני C ו- D, מעורבים בתגובה חיסונית יעילה של הגוף, ובכך הם יכולים לתרום להגנה מפני זיהומים ויראליים ואחרים. לכן, במידה ולא צורכים אותם בצורה נאותה בתזונה, ובמקרה של ויטמין D – אם לא נחשפים מספיק לקרני השמש או אם משתמשים במסנני קרינה, מומלץ ליטול ויטמינים אילו כתוסף תזונה כדי לא להגיע למצבי מחסור, בהם ההגנה הטבעית עלולה להיפגע.

חשוב להבהיר כי חלק מהמחקרים המוזכרים להלן הם ראשוניים בלבד, ותוצאותיהם דורשות ביסוס מחקרי נרחב יותר לשם הסקת מסקנות מדעיות תקפות.

 

 

C  הבריאות – כך הוויטמין הפופולרי תומך בהגנה הטבעית

ויטמין C הוא ללא ספק אחד מהתוספים הפופולריים ביותר בעולם שאנשים נוהגים ליטול כדי לתמוך בהגנה הטבעית – זאת לאור התפקיד החשוב שיש לויטמין C מבחינת הבריאות החיסונית שלנו.

בגופינו, ויטמין C תומך בתפקוד של תאי חיסון שונים ומעצים את יכולתם להגן מפני פלישת מזהמים. ויטמין C נחוץ לתהליכי התחדשות תאים במערכת החיסון, בהם תאים שסיימו את תפקידם מתים, והם מוחלפים בתאים חדשים.

ויטמין C אף מתפקד בגוף כנוגד חמצון עוצמתי מאוד, המגן מפני נזקים לתאים שנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים – אלו הן מולקולות לא יציבות שעלולות להצטבר ברקמות ולגרום ל’סטרס חמצוני’. סטרס חמצוני יכול להשפיע לרעה על התפקוד התקין של ההגנה הטבעית, והוא אף מקושר למחלות רבות, חלקן כרוניות וקשות. ויטמין C פועל לנטרול של הרדיקלים החופשיים, ובכך מונע או ממתן סטרס חמצוני.

עובדה מעניינת היא, שבני האדם הם מבעלי החיים היחידים שאינם מייצרים ויטמין C בגופם ולכן הם חייבים לקבל כמות מספקת ממנו ממקור חיצוני.

מה לגבי נטילת תוסף של ויטמין C?

מספר מחקרים הראו כי נטילת ויטמין C יכולה להפחית את משך הזמן ואת חומרת התסמינים של זיהומים במערכת הנשימה העליונה, כמו הצטננויות ויראליות למשל. סקירת מחקרים קליניים גדולה, שבחנה את תוצאותיהם של 29 מחקרים, בהם השתתפו 11,306 איש, הצביעה על כך שנטילת ויטמין C במינונים ממוצעים של 1-2 גרם ליום, הפחיתה את משך ההצטננות ב- 8% במבוגרים, וב- 14% בילדים.

אך המעניין הוא, שהסקירה המדעית הצביעה על כך שנטילה קבועה של ויטמין C בתוסף, הפחיתה באופן מובהק את הסיכון לחלות בהצטננות בקרב אנשים שהיו חשופים לרמות גבוהות של סטרס פיזי (כולל רצי מרתון וחיילים למשל) – עד כ- 50%! יכול להיות שההבדל בהשפעה נעוץ בעובדה, שכשאנו חשופים לסטרס פיזי גבוה, הגוף שלנו זקוק לכמות גדולה יותר של ויטמין C, וכאשר מספקים לו אותה, הסיכון להידבק בוירוסים נפוצים יורד משמעותית.

מלבד זאת, מחקרים נוספים הצביעו על כך, שמתן ויטמין C בעירוי ורידי במינון גבוה (רק כטיפול רפואי מבוקר בבית חולים) שיפר את הסימפטומים בקרב מאושפזים עם זיהומים שונים, לרבות נשימתיים. אולם מחקרים אחרים מציינים כי טיפול מסוג עדיין דורש ביסוס מחקרי נרחב יותר.

לאור כל המחקרים בתחום, בחודשים האחרונים התנהל מחקר קליני מבוקר בסין, שמטרתו היתה לבחון מהי מידת היעילות (אם בכלל) של מתן ויטמין C בעירוי לחולי קורונה שבאשפוז. המחקר רשום במרשם המחקרים הקליניים הבינלאומי, ותוצאותיו אמורות להתפרסם החודש (ספטמבר 2020).

 

חשוב להבהיר כי בשלב זה, ויטמין C אינו נחשב כטיפול רשמי מבוסס מדעית (בין אם אקוטי או מניעתי) – לא בקורונה ולא בכל מחלה אחרת. הגבול העליון לצריכת ויטמין C בתוסף הוא 2000 מ”ג.

ויטמין D וההגנה הטבעית

ויטמין D הוא ויטמין מסיס בשמן החיוני לבריאות הכללית, לרבות לבריאות החיסונית ולתמיכה בהגנה הטבעית. על החשיבות הרבה שלו לבריאותנו, ניתן ללמוד מהעובדה שיש לו קולטנים כמעט בכל תא ותא מרקמות הגוף השונות – כולל בתאי החיסון. כך למשל, ידוע כי ויטמין D מעצים את יכולת ההגנה של תאי חיסון מסוג מונוציטים ומאקרופג’ים – אלו הם תאים בלעניים שמשמידים וירוסים וחיידקים שפלשו אל הגוף, והוא אף מקדם תגובה חיסונית יעילה במצבי זיהומים.

אולם למרבה הצער, אנשים רבים באוכלוסייה – ברחבי העולם וגם בישראל, סובלים ממחסור בויטמין D, וחוקרים טוענים כי עובדה זו מדאיגה במיוחד, משום שהיא עשויה לפגוע במנגנוני ההגנה הטבעית של הגוף ואף להעלות את הסיכון לזיהומים.

ויטמין D הוא כה חשוב לתפקוד החיסוני עד כי רמות נמוכות או מחסור בו מקושר לירידה בתפקוד התקין של הריאות – מה שעשוי להשפיע על יכולת הגוף להילחם בזיהומים נשימתיים.

בשנים האחרונות, מספר מחקרים הראו כי במצבי מחסור, נטילת תוסף של ויטמין D עשוי לשפר את התגובה החיסונית ואולי אף להגן מפני זיהומים נשימתיים נפוצים. ב- 2019, בסקירת מחקרים קליניים מבוקרים שכללה 11,321 משתתפים מ- 14 ארצות שונות, נמצא כי נטילת תוסף ויטמין D הפחיתה באופן מובהק את הסיכון ללקות בזיהומים נשימתיים בקרב אנשים עם מחסור בויטמין D.

יתרה מכך, תוצאות הסקירה הראו כי תוספי ויטמין D היו יעילים יותר בהגנה מפני זיהומים נשימתיים, בנטילה יומית או שבועית במינונים נמוכים, ופחות יעילים בנטילה במינון גבוה במרווחי זמן גדולים.

מחקרים נוספים מצביעים על כך כי ויטמין D עשוי להפחית את התמותה בקרב קשישים עם מחסור בויטמין D. מצבי מחסור בויטמין נפוצים מאוד בקשישים והם אף נמצאים בקבוצת סיכון להידבקות בזיהומים נשימתיים.

בהקשר של נגיף הקורונה, נמצא כי כי מחסור בויטמין D עשוי להגביר באופן מסוכן תהליך חיסוני הנקרא “סערת ציטוקינים”. ציטוקינים הם חלבונים המשתתפים בתגובה החיסונית, אך כשהם מופרשים בצורה מוגברת שאינה מאוזנת, הם עלולים לגרום לנזק לרקמות ואף להחמיר את התקדמות וחומרת הזיהום. מסיבות אילו, חוקרים שונים משערים כי מחסור (deficiency) בויטמין D עשוי להעלות את הסיכון לסיבוכים כתוצאה מהידבקות בנגיף, וכעת דרושים מחקרים נרחבים שיבחנו האם וכיצד נטילת ויטמין D במינונים שונים יכולה לסייע.

לאחרונה, גם ממצאי מחקר ישראלי עדכני שנערך באוניברסיטת בר אילן, בקרב מבוטחי קופת חולים לאומית, תומכים בהשערה כי מחסור בויטמין D עשוי להיחשב כגורם סיכון להידבקות בקורונה ולאשפוז, בפרט כשמדובר בבני 50 ומעלה. ממצאי המחקר הישראלי מתקשרים לתוצאות מחקר גדול שנערך ב- 20 מדינות באירופה, בו זוהו רמות נמוכות של ויטמין D בקרב חולי קורונה, כאשר רמות נמוכות במיוחד התגלו בקרב קשישים – בפרט בספרד, איטליה ושוויץ.

 

חשוב להבהיר, כי למרות שמחקרים בתחום ממשיכים להתנהל, אין עדיין הוכחה מדעית מבוססת לכך שנטילת תוסף ויטמין D יכולה בפני עצמה להגן מפני מחלות או מפני הידבקות בנגיף הקורונה, ודרושים מחקרים מבוקרים גדולים לביסוס הקשר בין תיסוף ויטמין D במצבי מחסור, לבין הגנה מפני סיבוכים כתוצאה מהידבקות בנגיף.

 

באפריל השנה, בעקבות ניירות עמדה של מספר ארגונים רפואיים, ועקב הסגר שהוטל בחורף שהפחית עוד יותר את החשיפה לקרני השמש (וכפועל יוצא את הייצור של ויטמין D בגוף), משרד הבריאות המליץ לשמור על סטטוס ויטמין D תקין באמצעות יציאה אל השמש בזרועות חשופות למשך 20 דקות בין השעות 11:00-16:00, או על ידי לקיחת תוסף של 800-1000 יחידות ויטמין D.

ולסיום, עדיין לא ברור מתי הקורונה תחלוף מחיינו, אך בינתיים חשוב לשמור על ההגנה הטבעית, להקפיד על פעילות גופנית ותזונה מגוונת שיסייעו לבריאות טובה. בנוסף, לאור כל הנתונים המחקריים העדכניים, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי בדיקות דם לזיהוי מחסור אפשרי בויטמין D.

חשוב לנו להבהיר כי התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת והוא לא מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה רשמית, וכמובן שאין בו תחליף לייעוץ רפואי או טיפול תרופתי. נשים בהיריון, מניקות, ילדים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.

 

 

מאמרים נוספים

מה קורה לגוף אחרי הנגיף ואיך ניתן לטפל בו בדרכים טבעיות?

מה קורה לגוף אחרי הנגיף ואיך נ... מה קורה לגוף אחרי הנגיף ואיך נ...

מאז התפרצות מגפת הקורונה ברחבי העולם, אנחנו ממשיכים ללא הפסקה ללמוד את ההשפעות והסכנות של המחלה. בחודשים האחרונים אף התברר כי ישנם סיבוכים אופייניים המתפתחים...
מאז התפרצות מגפת הקורונה ברחבי העולם, אנחנו ממשיכים ללא הפסקה ללמוד את...

התחברות לאתר

או

הרשמה לאתר

או