על קצה המזלג – סלט תאנים חגיגי
נדמה שאין מקומית בארץ-ישראל כמו התאנה, אולם מוצא התאנה אינו במזרח התיכון אלא לא רחוק מכאן, במרכז אסיה. בזכות האקלים הדומה והקרבה הגיאוגרפית הגיעה לכאן התאנה כבר לפני אלפי שנים ונשארה, כשהיא מתפשטת בטבע ובבוסתנים, כך שבישראל היא גדלה באזורים רבים, גם כפליטת תרבות או כצמח בר, וגם כצמח תרבותי המגודל למאכל. במהלך ההיסטוריה הייתה התאנה אחד הגידולים החקלאיים העיקריים של ארץ ישראל, לצד הזית והגפן ובשל תפוצתה ושימושיה הרבים יש אין ספור אזכורים שלה במקורות.
פירות התאנה מבשילים בהדרגה. בשונה מפירות וירקות רבים אחרים, פרי התאנה מבשיל רק על העץ ואינו מוסיף להבשיל לאחר הקטיף. לכן כדאי לקטוף את הפירות רק כשהם כבר בשלים לגמרי. פרי התאנה הטעים שימש בעיקר כמזון, אך אפשר למצוא במקורות גם אזכורים אחדים לשימושים רפואיים, למשל – כאמצעי לריפוי שחין (מלכים ב', כ, 7). על פי המסורת שימש הפרי כמשלשל עדין וכתרופה לטיפול בעצירות ובמחלות שונות בדרכי העיכול. הוא ידוע גם כמועיל בהגדלת כמות החלב אצל נשים מיניקות, בטיפול בדלקות חניכיים ובהפחתת ליחה. מחקרים מודרניים מראים שתאנים אכן מעכבות ייצור של חיידקים מזיקים במערכת העיכול. מבחינת ריפוי חיצוני, שימשו העלים של התאנה כתחבושות להנחה על פצעים.
רבי נתן בן יואל פלקירה, רופא יהודי שחי בספרד במחצית השנייה של המאה ה-13, כתב שככל שהתאנים בשלות יותר כך הן טובות יותר. לטענתו, אכילת דבלים ואגוזים יחדיו מועילה לכבד ולטחול, ומשקה מתאנים טריות מועיל ליצור חלב.
ישנם אין ספור מתכונים לתאנה, גם בצורתה החיה וגם כדבלה. הצורה המומלצת ביותר לאכלה היא טרייה ובשלה ישר מן העץ, אך עונת הקטיף קצרה ולכן בחורף אנו אוכלים דבלים. הפרי מחזיק במקרר רק יומיים או שלושה, ולכן כדאי לאוכלו טרי או לייבשו מייד.
סלט תאנים טריות
חומרים לסלט:
4 תאנים בשלות
עלי בייבי ירוקים
עלי חסה קרועים
1 בצל ירוק קצוץ
לרוטב:
חרדל
שמן זית
חומץ בלסמי
רכז תפוחים
מלח ופלפל לפי הטעם
צנצנת זכוכית
אופן ההכנה
מכניסים את חומרי הרוטב לצנצנת ומערבבים היטב.
חותכים את התאנים לרבעים ומניחים בקערה.
מוסיפים את עלי הבייבי, את החסה ואת הבצל הירוק.
מתבלים ברוטב, מערבבים בעדינות ומגישים מיד.
למתכונים נוספים בקרו כאן.