בריא ומפנק: משקאות עשירים וחמים לחורף בריא
כשהטמפרטורות צונחות, אין כמו משקה חם שמחליק לנו אל תוך הגרון ועוטף אותנו מבפנים בחמימות ונעימות. חוץ מעניין הפינוק, מזונות חמים בחורף יכולים גם לתרום לבריאותנו, אם רק נדע לשלב בהם כמה רכיבים בריאים ומחזקים. מורן פלד טבלוביץ’, נטורופתית ורואו-פוד שף מסבירה על הצמחים והמתכונים שכדאי לכם לאמץ החורף.
לא בכדי הכוכבים של החורף הם המרקים המהבילים, החליטות הטעימות ואפילו הסיידר החם, שכן כשהטמפרטורות יורדות, אחת מהדרכים להתחמם היא באמצעות המזון שאנו אוכלים. בעוד שמזונות טריים מתאימים מאוד לאכילה בתקופת הקיץ, בחורף מערכת העיכול שלנו תצטרך לעבוד קשה הרבה יותר כדי לעכל אותם והמאמץ עלול לגרום לאנרגיית הגוף להיחלש. למעשה, לא מדובר רק בטמפרטורת ההגשה שהופכת את המזונות האלו למתאימים יותר לעונה הקרה, שכן למזונות שונים יש אנרגיה מחממת. ג’ינג’ר וצ’ילי למשל יגרמו לתחושת חום בגוף גם בצורתם הטרייה והלא מבושלת. מזונות בעלי אנרגיה מחממת ניתן להוסיף לתבשילים או לשלב בחליטות, בכדי לתמוך בתפקוד התקין של מערכות שונות בגוף – אותן מערכות שדווקא בחורף זקוקות לחיזוק. כך, שילוב של צמחי מאכל ומרפא יכול למעשה לסייע לנו לשמור על עצמנו מפני תופעות חורף נפוצות כמו שיעול, צינון, שפעת, גודש בדרכי הנשימה ועוד מיני רעות שפוקדות אותנו במהלך העונה הקרה. ובכן, אילו צמחים יכולים לסייע לגופכם להתמודד עם החורף? הנה כמה המלצות:
אסטרגלוס
זהו צמח הגדל במזרח אסיה – סין, מונגוליה וסיביר. שורש האסטרגלוס מזין מאוד, והוא מכיל רכיבים פעילים בשם פוליסכרידים, שנחקרו בשנים האחרונות במחקרים מדעיים והדגימו השפעה שמעוררת את מערכת החיסון, ומתבטאת בעלייה בספירת התאים הלבנים (תאי מערכת החיסון). ברפואה הסינית מיוחסת לאסטרגלוס יכולת הגברה של עמידות וחוסן הגוף. הצמח מחזק את מערכת החיסון ואף תומך בתפקוד תקין של בלוטת האדרנל במצבים של סטרס מתמשך (העלולים להחליש את החיסוניות), וכן הוא יעיל בטיפול באסתמה, באלרגיות נשימתיות וחיזוק כללי.
אכיניצאה
האכיניציאה הגיעה אלינו מצפון אמריקה, ראשית השימוש בה ברפואה האינדיאנית המסורתית ובראשית המאה ה-20 (טרם המצאת האנטיביוטיקה) היא שימשה כתרופה לטיפול בהצטננות, שפעת, דלקות גרון ועוד בארה”ב והייתה רשומה ככזו באופן רשמי בספר התרופות (פרמקופיאה). השימוש באכיניצאה היום נפוץ במיוחד בנטורופתיה וברפואת הצמחים, והיא נחשבת לצמח מפתח בטיפול בשפעת והצטננויות. השימוש באכיניצאה מיועד לקיצור זמן המחלה ולהקלה על הסימפטומים וכן לחיזוק יכולת העמידות של הגוף בפני מחלות חורף. מחקרים מדעיים מצאו שהאכינצאה מפעילה רכיבי חיסון בגוף שגורמים להפחתת התגובה הדלקתית ובכך להקלה על תסמיני שפעת והצטננות וקיצור זמן המחלה.
קקאו RAW (נא)
פולי הקקאו מזינים מאוד ועשירים בנוגדי חמצון עוצמתיים, במגנזיום, בברזל, באשלגן, בזרחן, בחומצות שומן חיוניות ובסיבים תזונתיים. אין כמו שוקו חם בחורף, אבל אם כבר מכניסים את הקקאו לתפריט כדאי מאוד שזה יהיה קקאו רואו – כלומר קקאו נא שלא עבר תהליכי קלייה וחימום. ההבדל בין קקאו רואו לקקאו קלוי הוא בכך שבתהליך הקלייה אובד חלק גדול מהרכיבים הבריאים. גם חומצות השומן החיוניות שרגישות לחום, נהרסות ומתחמצנות והופכות ללא בריאות. קקאו שלא עבר חימום לעומת זאת ,נשאר במצבו הנא והטבעי ויש לו טעם שוקולדי עשיר ונפלא. קקאו רואו שאינו מומתק עשוי לסייע באיזון רמות הסוכר והכולסטרול, לעיכול תקין והוא ידוע כמזון מעורר ומרומם את מצב הרוח.
שורש המאקה
שורש המאקה מגיע מהרי האנדים הפרואניים. הוא מזין את מאגרי האנרגיה בגוף בזכות עושר של מינרלים, וויטמינים, חומצות אמינו וחומצות שומן וכן פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים. ערכו התזונתי הגבוה של השורש מגיע מהקרקע הסלעית בה הוא צומח, אלו מסייעים לו לשרוד בתנאי האקלים הקיצוניים בגובה של 4,000 מטרים מעל פני הים. המאקה עשירה בברזל, בסידן ובאשלגן, בוויטמינים ובחומצות אמינו, בפחמימות מורכבות ובחלבון איכותי. לשורש 3 צבעים: צהוב, אדום ושחור כאשר לכל צבע מיוחסות סגולות שייחודיות לו. בכדי להפיק את התועלת המרבית משורש המאקה מומלץ לצרוך מוצר המשלב את שלושת הצבעים יחדיו.
שני מתכונים פשוטים להכנה של משקאות חורף עשירים ומחזקים, בעלי טעם מפתיע וממכר:
כתום זה המפנק החדש
שייק עשיר בנוגדי חמצון שמעניק בוסט של ויטמינים ומינרלים. התבלינים המחממים שבמתכון יכסו אתכם במעין שמיכה פנימית מחממת בימים הקרים.
רכיבים:
- 1 כוס קרם קוקוס
- 1 אפרסמון בשל וקלוף
- 1 כף גוג’י ברי’ז (להשרות מראש)
- 1 כף גולדן ברי’ז (להשרות מראש)
- 1 כפית אבקת מאקה פרימיום, אני מעדיפה את זו של ברא צמחים
- 1 כפית אבקת קקאו נא
- 2–3 פולי קקאו נא
- חופן אגוזי פקאן לא קלויים
- 1/2 כפית תמצית וניל אמיתי
- 1/4 כפית אבקת ג’ינג’ר
- 1/4 כפית אבקת קינמון
- קמצוץ הל
- קמצוץ מוסקט
- 5 מ”ל תמצית אסטרגלוס
הוראות הכנה:
להכניס את כל רכיבי השייק לבלנדר עד לקבלת מרקם אחיד וקרמי ולהגיש.
שוקו כפי שלא הכרתם
משקה הקקאו יעניק ‘בוסט’ של אנרגיה ויעלה את מצב הרוח, יעשיר את גופינו בנוגדי חמצון, בוויטמינים ומינרלים.
רכיבים:
- 3 כפות של אבקת קקאו RAW
- 2 ליטר קרם קוקוס
- 2 כפות תמצית וניל אמיתי
- 2 כפיות אבקת מאקה פרימיום (אני משתמשת כמובן בזו של ברא צמחים)
- כף שמן קוקוס (בכבישה קרה)
- חבילה של שוקולד מריר משובח 85%–90%
- קורט מלח הימלאיה
- חצי כפית אבקת קינמון טחון דק
- חצי כוס סירופ מייפל
- חצי כפית צ’ילי חריף גרוס
הוראות הכנה:
- לבחוש בסיר את חלב הקוקוס עד חימום, להוסיף את תמצית הווניל.
- כשהתערובת מתחילה להתחמם יש להוסיף את יתר המרכיבים, לערבב טוב טוב ולהגיש.
שיהיה לכולנו חורף חמים, טעים ומלא בריאות!
הכותבת היא נטורופתית ורואו-פוד שף ב’ברא צמחים’.
הערה: המידע בכתבה מסתמך על גישות נטורופתיות וניסיונה של הכותבת כנטורופתית ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת.