פטריית הריישי: תמיכה טבעית בשיפור איכות השינה
ברא בקצרה: חשוב לדעת
מהעבר הקיסרי אל קדמת הרפואה המודרנית
בשנים האחרונות, כשהפרעות שינה הופכות למגפה שקטה של העידן המודרני, עולם הרפואה פונה למקור מפתיע – פטריית מרפא עתיקה מהמזרח הרחוק. פטריית הריישי, שזכתה לכינוי "פטריית האלמוות", עוברת מהפך מרתק מסוד שמור של קיסרי סין העתיקה לנושא מחקר מדעי מתקדם לבריאות הכללית ולשיפור איכות השינה.
עבור רובנו, עד לפני עשור או שניים, פטריות מרפא היו נחלתם של ספרי רפואה סינית ויפנית עתיקים. אולם כיום, המגמה משתנה במהירות. פטריית הריישי, שהשימוש בה מתועד כבר לפני 5000 שנה, תופסת מקום מרכזי בשיח הרפואי המודרני, במיוחד בכל הקשור לתמיכה חיסונית, חיזוק, ויחד עם זאת, טיפול בהפרעות שינה וחרדה.
הסוד הכימי של הריישי
הסוד של פטריית הריישי (Ganoderma Lucidum) טמון בהרכב הכימי שלה. החומרים הפעילים מצויים בכל חלקי הפטרייה – מהנבגים, דרך גוף הפרי ועד התפטיר. בין הרכיבים הבולטים נמצאים הפוליסכרידים (פחמימות מורכבות העשויות שרשראות ארוכות של חד-סוכרים), ובמיוחד בטא-גלוקן – פוליסכריד בעל השפעה משמעותית על מערכת החיסון, שתפקודה התקין חשוב ליכולת התמודדות עם גורמים חיצוניים או פנימיים שמעיקים על הגוף, כמו מחלות, דלקות ומצבי סטרס.
חיזוק, רוגע ועיכול – שלושה עולמות בפטרייה אחת
קבוצה נוספת של חומרים פעילים בפטריית הריישי היא הטריטרפנים – תרכובות אורגניות המצויות בצמחים ובפטריות. הריישי מכילה טריטרפן ייחודי הנקרא Ganoderic acid, אשר נמצא גם כן כבעל השפעה משמעותית על בריאות מערכת החיסון, כמו גם על תהליכים דלקתיים ושיפור תפקוד מערכת העצבים.
בנוסף להשפעתה על מערכת החיסון ומערכת העצבים, מציעה הריישי תמיכה במערכת העיכול, על ידי עידוד אוכלוסיית החיידקים הטובים, שיפור תהליכי עיכול והקלה על דלקות במעי – פעילויות שמיוחסות לפוליסכרידים, טריטרפנים ורכיבים נוספים כמו אנזימים וחומצות אמינו.
שלוש מערכות – מפתח אחד לאיזון ושינה טובה
יכולתה של הריישי לפעול במקביל על שלוש מערכות מרכזיות אלו מהווה את יתרונה המשמעותי. זאת כיוון שהן קשורות זו בזו בקשר הדוק והפרעה באחת מהן יכולה להשפיע על תפקודה של האחרת, ובסופו של דבר, גם על איכות השינה.
מה אומרים המחקרים?
במחקר שנערך מטעם האוניברסיטה הרפואית "ג'ג'יאנג" שבסין ופורסם בשנת 2021, בדקו את ההשפעות של תמצית ריישי על איכות השינה ומצאו כי התמצית מסייעת לקצר את זמן ההירדמות ולהאריך את משך השינה. המחקר מצביע על כך שפטריית הריישי עשויה לשפר את איכות השינה באמצעות השפעתה על הסרוטונין – הורמון חשוב לוויסות מחזורי השינה – וכן דרך השפעה חיובית על מיקרוביום המעי.
"זהו שילוב נדיר של חכמה עתיקה ומדע מודרני", מסבירים חוקרים בתחום.
במחקר נוסף שפורסם ב- Journal of Ethnopharmacology בשנת 2021, בחנו את השפעתה של פטריית הריישי על אנשים הסובלים מבעיות שינה וחרדה. במחקר זה, שנערך על 80 משתתפים, נמצא כי קבוצת הנבדקים שצרכה את פטריית הריישי חוותה ירידה משמעותית ברמות החרדה ושיפור באיכות השינה.
עוד נמצא, במחקר אחר משנת 2020 שפורסם ב- Journal of Medicinal Food, שפטריית הריישי עוזרת בהפחתת סטרס גופני ומנטלי בכך שהיא משפיעה על רמות הקורטיזול – הורמון שמופרש בתגובה ללחץ.
כך תשלבו את הריישי ביום-יום
פטריית הריישי היא פטריית מרפא בעלת יתרונות רבים שמוכחים לאור מחקרים עדכניים. השפעתה על הפרעות שינה וחרדה מעוררת בשנים האחרונות עניין הן בקרב צרכנים והן בקרב חוקרים, ומוצגת במחקרים ובעדויות רבות.
ההמלצה הכללית היא להשתמש בה בצורה עקבית על מנת להשיג תוצאות מיטביות – בלקיחה במהלך היום ולפני השינה, במיוחד אם מדובר בהפרעות שינה ממושכות או במצבים של חרדה.
אף יותר מכך, השילוב המעניין של ההשפעות המרגיעות על המערכת העצבית, התמיכה בפלורת החיידקים המעיים והחיזוק החיסוני של הפטרייה מסייע לשמירה על איזון פנימי, שיפור איכות השינה והעלאת הרווחה הכללית.
ניתן לשלב את הריישי בשייקים, דייסות ואפילו במרקים חמים ותבשילים – ולזכור שחימום הפטרייה לא פוגע ביתרונות שלה, אלא אף מעצים אותם בכך שהוא מסייע בשחרור הרכיבים הפעילים.